Zweven over rotsen en water

De roodbruine rotsen van de Hannoveraanse kliffen overtreffen de kruinen van de knoestige bomen aan de steile Wezerhelling. Met een hoogte van ongeveer 80 meter, zijn de kliffen in het Weserbergland uniek.

Nochtans zijn ze niet alleen op geologisch vlak bijzonder. Ze zijn het leefgebied van echte overlevers uit de werelden van de paddestoelen en planten. Vooral de mossen die op de rotsen leven – hybride paddestoelen en wieren – bepalen de waarde van het gebied voor de natuurbescherming. Daarbij bieden de kliffen een eenmalige belevenis: vanaf de Weser-Skywalk heeft u een overweldigend uitzicht in het Wezerdal en op de kroonlaag van het aangrenzend “oerwoud”.

Op het houten pad?

De belevenis begint al als u Würgassen pas voorbij bent en u naar de Weser-Skywalk gaat. “Klippi”, de hertkever, begeleidt de wandelaars op het houten pad. Bij acht haltes, komt u meer te weten over de thema's bos en hout: hoe kan een eekhoorn tijdig vluchten van een marter? Wat gebeurt er allemaal in het leven van een oude boom? Klinken verschillende soorten bomen anders wanneer men op hun korst slaat? Zo wordt de wandeling voor kleine bezoekers en hun ouders boeiend en leuk. Voor de terugweg raden wij de Klippensteig aan: zo wordt de uitstap naar de Skywalk een echte rondtocht.

Beuken moet je zoeken, van eiken moet je wijken

Dat deze volkswijsheid niet tegen bliksem beschermt, weet tegenwoordig elk kind. In het bos van de Hannoverse kliffen, krijgt dit gezegde een nieuwe betekenis. Doordat het bos hier heel oud is, zijn er ook vele afstervende en reeds dode bomen aanwezig – zoals in natuurlijke bosbeheersystemen.
De dode korst is de leefomgeving en de voedselbron van vele dieren. Paddestoelen en bacteriën ontleden het en voeden daarmee de bodem. Toch kunnen bomen in de vervalfase plotseling takken verliezen en ook helemaal omvallen. Nu is men dus goed verwittigd, de nabijheid van de oude reuzen te vermijden en zeker op de aangewezen wegen te blijven!

Een origineel bos - maar geen oerwoud

Het bos rond de Hannoveraanse kliffen is inderdaad oeroud. De bomen hebben geluk dat op de steile hellingen bosbouw nauwelijks mogelijk is. Zo blijven de beuken en eiken van zagen en bijlen onaangetast en kunnen ze zich ontwikkelen tot echte Metusalems. Vele bomen zijn al meer dan 300 jaar oud! Een oerwoud is het niet omdat ook hier de mens al vroeg ingegrepen heeft. Voor zijn huisdieren, met name de landelijke herten – werd het gebruikt als bosweide.

Sommige hebben het liever warm

De rotsen die naar het zuiden gericht zijn, warmen zich overdag sterk op en slaan de warmte op voor de nacht. Daarom voelen planten en dieren, die veel warmere streken zoals het Middelands Zeegebied bewonen, zich hier zeer goed. Het verwondert dus niet dat in de beschermingszone meer dan 500 soorten vlinders vastgesteld werden.

Voor de routeplanning:
Alle belevingsgebieden staan in de interactieve routeplanner “Teuto-Navigator” vermeld. Hier bekomt u gratis route-informatie, gedetailleerde routebeschrijvingen, wandelkaarten die u kunt afdrukken en GPS-data die u kunt downloaden. 


Der Weser-Skywalk im Film: