Steinheim - Cultuurtocht

Cultuur langs de weg
Tekenen van de bouwcultuur, meubilair van de beste kwaliteit en regionale eetcultuur – er zijn tal van culturele ervaringen op deze tocht doorheen het gevarieerde landschap in het noorden van Kreis Höxter. Het vertrekpunt van deze bijna 30 km lange tocht is Steinheim, de traditierijke meubelstad. Ten westen van de stad fietst u via veldwegen – langs weiden en grote boomgaarden – naar de laagvlakte van het rivierlandschap van de Heubeek en het indrukwekkende Waterkasteel Vinsebeck. Via de historische stadskern van Nieheim fietst u langs de Emmer terug naar Steinheim. 

De levensader van Steinheim
De Emmer en zijn bijrivieren lopen zoals van zuid naar noord door Steinheim. Niet toevallig werd de stad aan de samenloop van de Heubach, het vijverwater en de Emmer gebouwd. 

Kort achter de monding van de Beberbeek in de Emmer bevindt zich een schuilhut – de perfecte plaats om na de fietstocht een verfrissend voetbad te nemen en energie op te doen. Kort voor u het stadgedeelte van Steinheim bereikt, voert de weg u nog door de doorwaadbare plaatsen van de Emmer en een oude kastanjelaan.

Boerenmarkt Ottenhausen
Al meer dan 20 jaar (steeds begin september) vindt in Ottenhausen een van de grootste en mooiste ecologische markten en boerenmarkten in de regio plaats. Hier kunt u allerlei lekkers kopen: verse groenten, honing, kaas- en worstproducten en nog veel meer.

Maak het u gemakkelijk …
… en ontdek in het meubelmuseum in Steinheim hoe sofa’s, zetels en ander meubilair er vroeger uitzagen. In de kamers van de voormalige meubelfabriek Josef Günther, die nu op de monumentenlijst staan, is een museum opgericht. Hier staan doorsnedes van de meubels die sinds 1664 in Steinheim worden geproduceerd. Bezoekers krijgen een interessante inkijk in het vakmanschap van meubelmakers, draaiers en beeldbouwers.