Steinheim - Graaf-Metternich-bronnentocht

Op het spoor van water
Deze tocht voert u niet alleen door de uiterwaarden van de Heubach, Mühlenbach en
Emmer, maar ook aan de bronnen van Graaf Metternich, die al sinds het begin van de 20e eeuw gebruik maken van het water dat uit de grond borrelt.
Het startpunt van de bijna 30 km lange tocht is het marktplein in Steinheim met de fontein omringd door bankjes. Van hier fietst u langs de landgoederen Vordereichholz en Hintereichholz tot vlak voor de poorten van de waterburcht Vinsebeck. De route gaat verder door de dorpen Himmighausen en Bergheim en door de uiterwaarden van de Emmer terug naar Steinheim.

Het geheim van het mineraal
De natuur heeft de bronnen van Graf Metternich begiftigd met een buitengewone verscheidenheid aan mineraalwater. Hoewel sommige bronnen slechts een paar honderd meter van elkaar verwijderd zijn, vertonen zij zeer verschillende mineralisaties.
Het geheim ligt in de bijzondere geologische formatie van de plaats, die de "Kathedraal van Vinsebeck" wordt genoemd: door enorme ontvouwingskrachten hebben zich hier verschillende gesteentelagen bijna verticaal opgestapeld. In de loop der jaren heeft de graaf Metternich verschillende minerale bronnen in deze lagen aangeboord.

Juweel van de late barok
De waterburcht van Vinsebeck staat bekend als een van de mooiste kastelen van Westfalen.
Vinsebeck staat bekend als een van de mooiste kastelen van Westfalen. Deze unieke barokke creatie uit 1720 staat op een vierkant eiland, omringd door een gracht met water van 17 meter breed. De interieurs van de Italiaanse Kamer, de Moorse Kamer en de Chinese Kamer zijn grotendeels bewaard gebleven uit de periode van de bouw en geven het kasteel zijn betoverende charme.

Steen Oud
De Sandebeck-vulkaan is tussen 7 en 14 miljoen jaar oud en strikt genomen een vulkanisch embryo - een lavakanaal dat in de aardkorst is blijven steken en dat zich nooit tot een actieve vulkaan heeft kunnen ontwikkelen. Het is niet alleen de noordelijkste vulkaan van Duitsland, maar zeker ook een van de kleinste. De basaltdoorgang is slechts 10 meter breed en 300 meter diep.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)