Nieheim - Kuuroorden, landgoederen en de rol van kaas

Alleen maar genieten 
Op deze tocht staan de historisch-culturele betekenisvolle oorden en aspecten van de ’Genusskultur’ centraal. Uw tocht start in het Heilklimatischen Kurort Nieheim (wellness kuuroord). Van hieruit fietst u door een wijd veld- en weidelandschap richting het luchtkuuroord Vörden en vervolgens naar Bellersen, waar het boek ’Die Judenbuche’ zich afspeelt. Op geasfalteerde bospaden fietst u door het bos naar het cultuurgoed Holzhausen en dan terug naar Steinheim. De route heeft weinig hellingen en is dan ook geschikt voor uitstapjes met kinderen.

Klein en rond
Hij is klein, rond en goudkleurig. De kruidige kaas van Nieheim werd sinds het begin van de 19e eeuw door vele kaasmakerijen in Nieheim geproduceerd. Tegenwoordig produceert en verdeeld enkel nog kaasmakerij Menne de lichte komijnekaas van magere melk. De term ’Nieheimer Käse’ (kaas uit Nieheim) is volgens de Europese wetgeving een beschermde geografische aanduiding die alleen bestemd is voor kaas die ter plaatse wordt geproduceerd. Het Duitse kaasmuseum onthult nog meer geheimen over dit heerlijke zuivelproduct. 

Landgoed Holzhausen
Elke zomer wordt midden in dit beschermde landgoed topmuziek gepresenteerd. En wel daar waar enkele decennia geleden nog schapen blaatten: een rustieke schapenstal. Deze schapenstal wordt steeds weer voor zijn akoestiek geprezen.

Aha! Bellersen & de Jodenbeuk
Annette von Droste-Hülshoff's novelle ‘De Jodenbeuk’ vestigde een historisch monument voor het dorp Bellersen (het ‘Dorp B.’). Het dorp "boeit het oog van elke reiziger met de uiterst pittoreske schoonheid van zijn ligging in de groene boskloof van een belangrijke en historisch merkwaardige bergketen".