Höxter - Veerman, haal over

Langs de Wezer
Op deze tocht fietst u op een van de mooiste en meest gevarieerde stukken van het Wezerdal. Dit wordt beloond met een bijzondere ervaring: een Wezeroversteek met een gierpont nabij Wehrden. Aan de andere kant van de Wezer, op de Kathagenberg, ligt het kasteel van de porseleinfabrikant Fürstenberg. Met het museum in het kasteel en de fabriekswinkel alsook een prachtig uitzicht op het Wezerdal compenseert Fürstenberg de steile klim, die ook te voet door het bos kan worden gemaakt.

Een acrobatische toer
De gierpont tussen Wehrden en de Nedersaksische oever heeft enkel de stroming van de Wezer nodig om zich te verplaatsen. Deze techniek werd uitgevonden door de Nederlander Hendrick Heuck in 1657. De veerpont hangt vast aan een lange draadkabel, die kort voor de pont splitst en aan de boeg en achtersteven is bevestigd. Door de druk van de stroming en de hoek van de pont baant ze zich een weg van oever tot oever. Omdat de eerstvolgende bruggen zich in Beverungen en Höxter bevinden, is de pont de ideale manier om tijdens de zomermaanden de omgeving te verkennen. 

Recreatief complex Godelheim
Zin in verfrissing en vakantiegevoel? Bezoek dan eens het recreatief complex Godelheim. Het pittoreske nodigt uit tot zwemmen en varen met een rubberboot. De ligweide of de witte stranden zijn perfect om te zonnen en te ontspannen. Voor de kinderen zijn er vele speeltoestellen beschikbaar. 

Aha!
“Waar Werra en Fulda elkaar ontmoeten, moeten ze hun namen afstaan…”, zo staat het op de Wezersteen bij Han. Münden. Hier ontstaat de Wezer uit de rivieren Werra en Fulda. De Wezer is 515 km lang en mondt uit in de Noordzee. 

Het witte goud van de Wezer
Sinds 1747 produceert de porseleinfabrikant Fürstenberg exclusief porselein, ook wel ‘het witte goud van de Wezer’ genoemd. In het oude jachtkasteel van de hertogen van Braunschweig, dat in de jaren 70 nog een deel van de productie herbergde, is in de jongste jaren een fascinerend porseleinmuseum ontstaan. 

Trossen los!
Zo heet het bevel aan de Wezerpromenade in Höxter. Bij een bezoek aan het Weserbergland is een boottocht met de ‘Flotte Weser’ een absolute must. Op het achterdek ervaart u de omgeving vanuit een heel ander perspectief.