Route 12 - Höxter - Kloosters, heuvels en de Wezer

Ga op pad…
… en verken de indrukwekkende kloosters, de historische stadskern van Höxter en het zacht glooiende landschap van het Wezerbergland (middelgebergte). Trek voldoende tijd uit voor de indrukwekkende oude stadskern van Höxter met haar gebouwen in de Wezerrenaissancestijl, waaronder het historische stadshuis of de dekenij. Voor de stadspoorten, romantisch in de Wezerkromming gelegen, wacht Corvey. In 2014 werd het voormalige Benedictijnenklooster en huidige kasteel Corvey tot UNESCO-werelderfgoed benoemd.  

Stadswandeling in Höxter – ontdek de geschiedenis
Höxter behoort tot de oudste steden van Noord-Duitsland. Het hart is de historische oude stadskern met zijn indrukwekkend versierde vakwerkhuizen. De ontwikkeling van Höxter hangt nauw samen met het belang van de Westfaalse Hellweg, een langeafstandsroute die het Maas-Rijnland met de zilvermijnen in Goslar en Magdeburg verbond. In het jaar 1115 was er voor het eerst sprake van een brug, de eerste vaste Wezeroversteek. 

Nieuw leven in oude muren
Midden in Brenkhausen wacht het voormalige cisterciënzerklooster, waar sinds midden jaren 90 weer kloosterlijk leven heerst: de Koptisch-Orthodoxe Kerk van Duitsland heeft hier zijn bisschopszetel en heet zijn gasten hartelijk welkom. Met een beetje geluk leidt bisschop Anba Damian zelf de bezoekers door de oude muren. 

Aha! De schat van Corvey
De vorstelijke bibliotheek van Corvey is met 74 000 boeken een van de meest kostbare en grootste privébibliotheken van Duitsland. Heinrich Hoffmann von Fallersleben, dichter van het Duitse volkslied, begon in 1860 als bibliothecaris in de bibliotheek te werken en schafte waardevolle individuele werken, prachtige volumes en prentenboeken aan. Op de Corveyer begraafplaats vond hij zijn laatste rustplaats. 

Werelderfgoed Corvey
Corvey is een uniek oord waar architectuur, cultuur en geschiedenis samenkomen. Het bijna 1200 jaar oude westwerk, de abdijkerk in barokstijl, de vorstelijke bibliotheek en het kasteelcomplex met keizerzaal en kruisgang creëren samen de unieke uitstraling.   

Tonenburg
U kunt van ver al de gele verdedigingstoren van de Tonenburg (Tonenburcht) zien. Het middeleeuwse verdedigingscomplex werd in 1315 door Rupert v. Horhusen, abt van Corvey, gebouwd. Tegenwoordig is het een hotel & restaurant. 


De route in TEUTO_Navigator: