Route 4: Warburg - Onderweg op de Bio-Börde-tocht

Waar biologisch geleefd wordt
Tijdens de Bio-Börde-tocht doorheen de Warburgse vlakte is er veel te zien, te ontdekken en te proeven. De ideale route voor iedereen die dit bijzonder cultuurlandschap met zijn vruchtbare bodem van dichtbij verkennen wil, maar ook voor diegen die de regionale economieën beter begrijpen wil. Het vertrek- en aankomstpunt van de fietstocht is het marktplein in de Warburgse binnenstad. De boerderijwinkels zijn gezellige tussenstops. De blikvangers zijn niet enkel de waterbuffels aan de Echeler Bruch, maar ook de Desenberg. Met een hoogte van 150 meter steekt de Desenberg boven de vlakte uit. 

Aha! Het Kälkenfeest
In de middeleeuwen waakten de steden over de bierkwaliteit. Ze gaven de ‘smaakheren’ de opdracht het brouwsel, dat toen één keer per jaar in de kleine brouwerijen gekookt werd, te testen. In de zomer vierde de hele stad dan een bijzonder spektakel. De brouwmeester goot het bier op een houten bank en vervolgens gingen de bierknechten met hun lederhosen in het bier zitten. Kleefde de bank aan het achterste, dan was het brouwsel gelukt. Tegenwoordig wordt dit spektakel tijdens het Kälkenfeest op het Warburgse marktplein opgevoerd.  

Zoete vruchten
Het kleine dorp Eissen, gelegen aan de rand van de Warburgse vlakte, heeft zich in de voorbije jaren tot een centrum van de biologische landbouw ontwikkeld. Zo bewerken de gebroeders Andreas en Klaus Engemann hier hun land volgens de principes van de ecologische landbouw en volgens de richtlijnen van Bioland (landbouworganisatie). Tijdens de zomer zijn de lekkere bessen van de vruchtbare vlakte een groot succes: aardbeien, braambessen en frambozen.

Een verrassende ontmoeting
In Echeler Bruch, een voormalig laagveengebied, kan men met een beetje geluk de waterbuffels ontmoeten. Net zoals koeien zijn waterbuffels buitengewoon nieuwsgierig en observeren ze graag de fietsers.

In 2036
… wordt Warburg 1000 jaar en dat wordt gevierd! Ter gelegenheid van deze verjaardag vindt hier ook de 56e internationale Hanzedag plaats. Houd deze datum dus zeker en vast vrij!

Heerlijke kaas
In Körbecke ligt het Sauerlandhof van de familie Jacobi. Het hart van dit familiebedrijf is de eigen kaasmakerij. Op ambachtelijke wijze produceren ze met de zelfgemaakte biologische melk vele producten: kwark, zachte kaas in verscheidene varianten en gesneden kaas van rauwe melk in vele smaken. Heerlijk! 


De route in TEUTO_Navigator: