Route 6 - Steinheim - Graaf-Metternich-bronnentocht

Het water op het spoor
Deze route voert u niet alleen door de rivierlandschappen van de Heubeek, Mühlenbeek en Emmer, maar ook naar Graf Metternich Quellen (mineraalwaterbedrijf). Dit bedrijf gebruikt sinds het begin van de 20e eeuw het mineraalwater van de bronnen. Het vertrekpunt van de bijna 30 km lange fietstocht is het marktplein en zijn door banken omgeven fontein in Steinheim. Van hieruit fietst u langs de leengoederen Vordereichholz en Hintereichholz tot de poorten van het Waterkasteel Vinsebeck. Vervolgens fietst u via Sandebeck, Himmighausen, Bergheim en het rivierlandschap van de Emmer terug naar Steinheim. 

Graf-Metternich-Quellen
De natuur heeft Graf Metternich-Quellen een buitengewone verscheidenheid aan mineraalwater geschonken. Hoewel de bronnen maar 100 meter van elkaar liggen, bezitten ze toch extreem verschillende mineralisaties. Dit komt door de bijzondere geologische vorming van het terrein, die ‘Vinsebecker Dom’ wordt genoemd: door enorme tektonische krachten hebben hier verscheidene gesteentelagen zich haast verticaal gestapeld. In de loop der jaren heeft Graf Metternich-Quellen in deze lagen verschillende minerale bronnen aangeboord.

Pronkstuk van de late barok
Het Waterkasteel Vinsebeck staat bekend als een van de mooiste kastelen van Westfalen. De unieke barokcreatie uit het jaar 1720 staat op een vierkantig eiland. Dit eiland is omgeven door een 17 m brede, met water gevulde gracht. Het interieur van de Italiaanse, Moorse en Chinese kamers is grotendeels bewaard gebleven. Dit is dan ook de charme van het kasteel.

Steenoud
De vulkaan van Sandebeck is tussen 7 en 14 miljoen jaar oud en strikt genomen een vulkaanembryo – een lavagang die in de aardkost is blijven zitten en zich niet tot een actieve vulkaan heeft kunnen ontwikkelen. Het is niet enkel de meest noordelijke vulkaan van Duitsland maar ook een van de kleinsten. Zijn basaltgang is slechts 10 meter breed en 300 meter diep. 

Al meer dan 150 jaar …
… waakt Nepomuk vanaf de Heubachbrücke (Heubeekbrug) in Vinsebeck. Het beeld van de patroonheilige van bruggen en waterlopen werd in 1862 gemaakt door de beeldhouwer Prang uit Münster. 


De route in TEUTO_Navigator: