Kloostertuinenroute

Een tijdje geleden ging WDR op zoek naar de 15 meest geliefde themafietsroutes in Noordrijn-Westfalen.
De Kloostertuinenroute haalde de top 10. Neem hier zelf een kijkje.

God legde in het oosten, in Eden, een tuin aan...

Onder de titel "Kloostertuinenroute" kunnen fietsers over een afstand van ongeveer 185 kilometer groene oasen en kloosterlijke spiritualiteit verkennen. Op de bewegwijzerde wegen, aangesloten bij het Noordrijn-Westfaalse fietsroutenetwerk (Radverkehrsnetz NRW), staan zeven verschillende kloostertuinen centraal tijdens de landschappelijk fraaie tocht.

Maar ook verdere toeristische bezienswaardigheden maken deel uit van de route, zoals het orgelmuseum in Borgentreich, de Wezer-Skywalk bij Beverungen, het wilgenpaleis in Rheder en natuurlijk Schloss Corvey.

Neem de tijd, grijp de gelegenheid aan en ga op pad naar de groene paradijzen in de kloosterregio.

Schwestern am Zionsberg (c) C. Sasse, Kulturland Kreis Höxter Uw kloostertuinentocht start bij het christelijke opleidingscentrum »Die Hegge«, waar u om in de stemming te komen de WEG-WORTE in het 8 ha grote Heggepark kan ontdekken.
De diaconale gemeenschap beloont de beklimming van de Zionsberg met een kleurrijke bloemenzee en een gezellige tuintje.

Na een ommetje in Hardehausen treft u in Warburg-Germete achter de rechtervleugel van het »Haus Germete« de Zintuigentuin van de Serviam-zusters aan. Op het Diemel-fietspad wacht het vroegere dominicanenklooster »Maria in Vinea« u op met een indrukwekkend zicht op de oude binnenstad van Warburg.

Abtei Heiligen Kreuz Herstelle (c) I. Jansen, Klosterregion Daarna gaat uw tocht verder door de Warburgse vlakte, een vruchtbaar akkerlandschap met de »Desenberg« als symbool. In de vlaktestad Borgentreich kan u het orgelmuseum bezoeken en daartegenover de kerk met haar pas gerestaureerde en imposante barrokorgel bezichtigen.

Laat in geen geval de Abtei zum Heiligen Kreuz (Abdij van het Heilige Kruis) in Beverungen-Herstelle aan u voorbijgaan.
De benedictinessen baten een schitterende kloosterwinkel uit en meerdere kleine abdijtuintjes versieren het terrein. De binnentuin van het gastenverblijf charmeert met stijlvolle, hoge bloembakken uit cortenstaal.

Langs de Wezer gaat u door naar Corvey. De prachtige voormalige rijksabdij werd rond 816 gesticht. Gun uzelf een kijkje in de vakwerkstad Höxter, voordat u het geruis van de Nethe volgt, en u door de Levenstuin van de kerkgemeenschap Amelunxen en het landschapspark aan Kasteel Rheder doolt.

Ook Kasteel Gehrden heeft voor u een tuin en een park in petto. Het fraaie complex omvat het vroegere benedictijnenklooster, een oranjerie uit de kasteeltijd en de  »St. Peter und Paul« kerk.

In Neuenheerse valt er naast de »St. Saturnina« stiftskerk, een voormalig kanunnikenklooster, de openbare Schoolkloostertuin »St. Kaspar« met zijn talrijke wilgen bloembakken te zien.

Na een bezoekje aan het klooster van Willebadessen met zijn kunstwerken van het Europese Sculptuurpark keert u terug naar »Die Hegge«.
Routebeschrijving:
Lengte van de tocht: 185 km
Markering: Groene bloemen
Moeilijkheidsgraad: Meerdaagse tocht

Aanbevolen kaart:
Public Press "Freizeitkarte Kulturland Kreis Höxter", schaal 1:75.000