Die Schräge Tour – Via vele bochten door de regio

Lengte: 310 km
Trefpunt: Dampferanleger Beverungen, Weserstr. 24, 37688 Beverungen
Coördinaten: GPS 51.66408, 9.37725

Een beetje merkwaardig is deze tour wel – en dat ligt niet enkel aan de vele kleine bochtjes waarlangs men heerlijk ontspannend kan rijden. Nee, het heeft ook te maken met de vele belevenissen die tussendoor op u wachten. Zo kunt u in Höxter bijvoorbeeld Adam en Eva waarnemen, in Hameln de rattenvanger tegenkomen, in Bodenwerder een merkwaardige wijze van zelfhulp ontdekken, in Fredelsloh kopjes op de grond gooien en in Hemeln met de vliegende Hollander de Wezer oversteken.

In Beverungen begint u aan de Wezer rustig aan deze tocht. Na ongeveer 15 km voeren de eerste haarspeldbochten u van Ottbergen naar Bosseborn en de gelijknamige hoogvlakten. Met veel bochten gaat de tocht terug naar beneden naar Höxter, waar prachtig versierde vakwerkhuizen de bezoekers in verbazing brengen. Deze huisjes getuigen van ideeënrijkdom en van ambachtelijke handigheid van toenmalige bouwmeesters, alsook van het economische hoogtij in Höxter tijdens de renaissance. Eens uw motor is uitgezet, kunt u de knap versierde bouwwerken met eigen ogen waarnemen. Adam en Eva wachten op u in de Strummringestraße...

Na een stop aan de Tonenburg, een burcht uit 1315 en tegenwoordig een trefpunt voor motorrijders, bereikt u via enkele haarspeldbochten de Köterberg. Het uitzichtspunt hier is ideaal om een korte pauze in te lassen en te genieten van het uitzicht op het Weserbergland. Bij goed zicht kan men de Porta-Westfalica, het Hermannsmonument in het Teutoburgerwoud, de Herkules bij Kassel en zelfs de Brocken in de Harz zien.

Terug op weg gaat het via kleine straatjes omhoog naar de Ottensteinse hoogvlakte en vervolgens weer bergaf tot de Wezer, die u stroomafwaarts tot Hameln volgt. Vermoedelijk komt u hier meer ratten tegen dan u kunt tellen: als knuffeldier of op alle straatborden, uit zeep of uit hout, op t-shirts en op kopjes... maar goed dat de rattenvanger er is!

In Bodenwerder vertelt de leugenbaron zijn avontuurlijke verhalen, bijvoorbeeld hoe hij met zijn eigen haar zichzelf uit een moeras bevrijdde.

Na zo veel avontuur gaat de tour eerst verder tot in het pottenbakkersdorpje Fredelsloh, waar u vandaag de dag nog steeds pottenbakkers aan het werk kunt zien. In KERAMIK.UM, waar de bijna 1000-jarige traditie van het pottenbakken tentoongesteld wordt, kunt u testen of scherven echt geluk brengen. Verder rijdt u voorbij het Biker’s Point in Uslar richting het zuiden tot uw rit in Hemeln door de Wezer onderbroken wordt. Met een ferry steekt u deze rivier over. De techniek van deze ferry vond zijn oorsprong bij een Nederlander uit de 17e eeuw, daarom dat deze ferry ook “vliegende Hollander” genoemd wordt.

Na een korte omweg in het Reinhardswald, een betoverend bosgebied met heerlijke kleine paden, het kasteel van Doornroosje Sababurg en de Trendelburg, gaat de kronkelende route verder langs het bergdorp Haarbrück tot het eindpunt in Beverungen.


De tour in de TEUTO_Navigator: