Lievelingstour van een "Burgherrin" - een dame van het kasteel

Lengte: 187 km
Trefpunt: Tonenburg, Thonenburg 1, 37671 Höxter
Coördinaten: GPS 51.81472, 9.40326

Enkele jaren geleden heeft ze samen met haar man de Tonenburg overgenomen en nu is ze “Burgherrin”: Gesine Kramer. De tour “Kurven, Kirschen und Kanonen” is een van haar lievelingstouren, omdat de tour alles combineert wat motorrijders graag hebben: het weidse landschap, de rust op de wegen, vele vredige dorpjes en natuurlijk de vele bochten en heuvels.

Vetrekpunt is natuurlijk de Tonenburg. Ooit was dit een verdegingsplaats van het huidige UNESCO-werelderfgoed Corvey. Welke functie had het kanon voor de toren toen?

Met deze tour komt u direct aan het Weserrenaissance-Schloss Bevern voorbij. Al snel bevindt u zich middenin de Rühler Schweiz. Links en rechts kunt u talrijke kersplantages verwachten – vooral in het kersbloessemseizoen is deze route een waar genot.

Van hieruit is het slechts een kort stukje tot Bodenwerder, waar de “Lügenbaron” op het kanon aan de ingang van het Münchhausen-museum elke bezoeker begroet. Dit is misschien wel een korte uitstap waard?

In Polle kunnen de motorvoertuigen even rusten en kunt u een blik werpen op de burchtruïne terwijl u wacht op de veerboot. Deze veerboot maakt de oversteek over de Wezer. Kort na Polle buigt u rechtsaf richting Bad Pyrmont en blijft u deze weg een stuk volgen totdat het Wezerdal weer in zicht komt. Wat daarna volgt, is een heel bijzondere highlight: de nauwste haarspeldbochten van Nedersaksen. Getest hebben we deze stelling niet, maar we zullen het maar geloven. De 13 haarspeldbochten doorheen de Ottensteinse hoogvlakte en het uitzicht over het Wezerdal zijn gewoonweg te mooi om te missen. Ook het verdere traject tot Bad Pyrmont is voor motorrijders een waar genot.

Kort na Bad Pyrmont, met haar kasteel en haar palmentuin, komt u aan in de Osterräderstadt Lügde. Van hieruit is het slechts een klein stuk verder tot het Schiedermeer, een dam aan de Emmer met heel veel recreatiemogelijkheden. Ook het historische stadscentrum van Schwalenberg met haar kleine vakwerkhuizen is een klein pronkstuk.

En dan weer verder over bochtrijke wegen tot aan de abdij in Marienmünster. Wie wil, kan hier zijn voertuig laten staan en de uitkijktoren op de Hungerberg beklimmen. Let wel op: het is een stevige klim. In Vördern kunt u kiezen, ofwel direct terug naar de Tonenburg, ofwel nog een kleine omweg in het zuiden maken. Dit aangenaam traject bij Tietelsen en Bosseborn is echt de moeite waard. Ook de historische stad Brakel betovert met haar middeleeuwse charme. Een ontdekkingstocht door het historische stadscentrum kan natuurlijk ook met of zonder gids. In de zomer kunt u een frisse slok uit de erkende “Kaiserbrunnen” nemen (Eisen-Säuerling).


De tour in de TEUTO_Navigator: