Rivierlandschap van het Niesedal en Papenhöfener Schweiz

Gun uzelf een rustpauze in ons »klein Zwitserland«. Stap voor stap verwijdert u zich beetje bij beetje uit het alledaagse leven. Geniet van de markante topografie van Papenhöfener Schweiz en de kleine beekjes en keer na enkele uurtjes herboren en tevreden terug.

Uw weg gaat langs het dorp Kollerbeck in het gebied van de Niese en leidt u dan langs de Kollerbach, die u tot aan het einde volgt. Vervolgens met een lichte, later steile, stijging gaat u op weg naar Papenhöfen, het hoogste punt van uw wandeling.

Kort daarop bereikt u het centrum van »Papenhöfener Schweiz«. Hier vindt u de »Tengelbecke« en haar talrijke nevenriviertjes, die zich diep in het landschap ingesneden hebben en zich een weg naar de Niesebach gebaand hebben. Aan de oostelijke rand wordt Papenhöfener Schweiz door een steile helling begrensd, waar de bomen en bodem nauwelijks grip hebben en zo soms van de vochtige dalbodem in de diepte glijden. Het pad kruist hier meerdere keren de »Tengelbecke«, die men door gebrek van een brug alleen kan oversteken met hulp van stapstenen. Wanneer de bossen overgaan in weilanden bent u terug bij de Niesebach, die in de richting van Kollerbeck stroomt en die u gedeeltelijk vlak langs de oever volgt. Vroeger gebruikten sommige graanmolens de waterkracht van deze kleine rivier. Tot in de jaren 1960 werd de molen in Kollerbeck gebruikt.


Beschrijving van de tocht:

Lengte: 7,8 km; 2½ uur
Markering: B12
Moeilijkheidsgraad: Middelzware tocht
Start/aankomst: Kollerbeck, wandelparkeerplaats
Halteplaats: Kollerbeck, stad