"Erlesene Natur" - de belevenisgebieden

In het hart van het Weserbergland en in het zuiden van het natuurpark Teutoburgerwoud/Eggegebergte, ver van agglomeraties, industrie en verkeer, strekt het Kulturland Kreis Höxter zich uit. In deze "Erlesene Natur" kan u beukenbossen vol orchideeën, bizarre rotsen en natuurlijke beken, gevarieerde bloeiende gazons,zondoorstroomde heiden van jeneverstruiken en geheimzinnige venen verwachten.  Hier is het europawijd net "NATURA 2000" vooral engmazig verbonden. Op een totaal van 8.400 hectaren leven vele zeldzame planten en dieren in de beschermde, maar toch wandelbare leefomgeving van ons europese natuurerfgoed- de belevenisgebieden van "Erlesene Natur". 

Kom binnen en open met één klik de interactieve kaart van de belevenisgebieden. Vervolgens kan u die met de gekleurde gearceerde logos geopende gebieden reeds uitkiezen. Of gebruik de weg over de menustructuur aan de linker paginarand.

Schwiemelkopf

Op het landoverkoepelende pad tussen de dorpen Körbecke in Nordrheid-Westfalen en Lamerden en Ostheim in Hessen, verplaatst u zich naar de bodem van een voormalige subtropische Muschelkalkmeer.

Weidenpaleis in het Netedal

In idyllische ligging, in directe omgeving van het park van het kasteel Rheder en aan de oever van de Nete, is nog een pronkstuk van “Erlesene Natur” ontstaan.

Dalhausen

Een van de mooiste wandelpaden aan weerskanten van het Weserbergland leiden u bij het dorpje Dalhausen en Jakobsberg over de hoogte van het Bevertal.

Bleikuhlen

De realiteit is dat in Blankenrode, gedurende vele eeuwen looderts en in een laatste ontginningperiode ook zinkerts, de zogenoemde “zinkhoudende bodem”, gedelfd werd. Als getuigenis van de voormalige bergbouw heeft men tot vandaag nog een indrukwekkende, ongeveer 500 m lange kuil en uitgebreide hoge steenberg behouden.

Weser-Skywalk en Hannoversche kliffen

De roodbruine rotsen van de Hannoverse kliffen overtreffen de kruinen van de warrige bomen aan de steile helling van de wezer. Met een hoogte van ongeveer 80 meter, zijn de kliffen in het Weserbergland uniek.

Iburg-Aschenhütte

Volg het gekreis van de zwarte specht en duik in het bosgebied van het Eggegebergte. Laat u op het GPS-belevingspad “Erlesene Natur - boswerelden” leiden met behulp van de satellietnavigatie of verken de weg “ op de klassieke manier” met de wandelkaart.

Kalktriften Willebadessen

Kom op het vlinderpad in het rijk van de schubvleugeligen en gentianen. Vooral op zonningen zomerdagen voelt men zich alsof men in het landschap is van het Middelandse Zeegebied .

Weserhellingen

Afwisselingsrijke bossen, rare boomvormen, ruime uitzichten en zeldzame planten – dat kan je allemaal verwachten op de steile hellingen van Ziegenberg en Brunsberg, die te vinden zijn aan de westzijde van de Wezer in Höxter.

Grundlose-Taubenborn

De rotskloven en keienvelden van de steile hellingen van Ziegenberg en Brunsberg bieden een ideale schuilplaats aan de vele diersoorten. Ook de salamander brengt hier zeker de winter door. Zijn paaigebied ligt meteen aan de voet van de Ziegen- en Brunsberg in Taubenborn in de wateren van de Grundlose.

Desenberg

De Desenberg steekt de laagvlakte van Warburg zo´n 150 m omhoog. De opvallende verschijning van de kegelvormige berg heeft de mensen echt gefascineerd. Vooral de fantastische uitzichten die de top van de berg biedt.

Kleiputten in Emmeroberlauf, Beberbach en Nieheim

Het goed uitgebouwd wegennetwerk, ver van de bereden straten en met weinig hellingen, verzoekt u, de velden aan beide kanten van de Emmer en Beber te verkennen. Een 25km lange tour verbindt de historische stadskern van Steinheim en Nieheim, de kleiputten en de telegraaf van Lattberg met elkaar.

Kalkgraslanden in Ottbergen

Ook andere landschapselementen dienen als verspreidingscorridor voor planten en dieren, bv. natuurlijke rivieren en beemden, goed gestruktureerde bosranden en boorden langs de wegen.