"Erlesene Natur" - de belevenisgebieden

In het hart van het Weserbergland en in het zuiden van het natuurpark Teutoburgerwoud/Eggegebergte, ver van agglomeraties, industrie en verkeer, strekt het Kulturland Kreis Höxter zich uit. In deze "Erlesene Natur" kan u beukenbossen vol orchideeën, bizarre rotsen en natuurlijke beken, gevarieerde bloeiende gazons,zondoorstroomde heiden van jeneverstruiken en geheimzinnige venen verwachten.  Hier is het europawijd net "NATURA 2000" vooral engmazig verbonden. Op een totaal van 8.400 hectaren leven vele zeldzame planten en dieren in de beschermde, maar toch wandelbare leefomgeving van ons europese natuurerfgoed- de belevenisgebieden van "Erlesene Natur". 

Kom binnen en open met één klik de interactieve kaart van de belevenisgebieden. Vervolgens kan u die met de gekleurde gearceerde logos geopende gebieden reeds uitkiezen. Of gebruik de weg over de menustructuur aan de linker paginarand.

Belevingsgebied bosschool Modexen in het bos in Brakel Belevingsgebied bosschool Modexen in het bos in Brakel

In de natuur iets over de natuur vernemen - dat is het motto van de bosschool Modexen, die allemaal openstaan voor groepen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van de natuur en van het milieu.

Belevingsgebied Schwiemelkopf Belevingsgebied Schwiemelkopf

Op het landoverkoepelende pad tussen de dorpen Körbecke in Nordrheid-Westfalen en Lamerden en Ostheim in Hessen, verplaatst u zich naar de bodem van een voormalige subtropische Muschelkalkmeer.

Weidenpaleis in het Nethedal Weidenpaleis in het Nethedal

In idyllische ligging, in directe omgeving van het park van het kasteel Rheder en aan de oever van de Nete, is nog een pronkstuk van “Erlesene Natur” ontstaan.

Belevingsgebied Kalkmagerrasen bei Dalhausen Belevingsgebied Kalkmagerrasen bei Dalhausen

Een van de mooiste wandelpaden aan weerskanten van het Weserbergland leiden u bij het dorpje Dalhausen en Jakobsberg over de hoogte van het Bevertal.

Belevingsgebied Bleikuhlen Belevingsgebied Bleikuhlen

De realiteit is dat in Blankenrode, gedurende vele eeuwen looderts en in een laatste ontginningperiode ook zinkerts, de zogenoemde “zinkhoudende bodem”, gedelfd werd. Als getuigenis van de voormalige bergbouw heeft men tot vandaag nog een indrukwekkende, ongeveer 500 m lange kuil en uitgebreide hoge steenberg behouden.

Belevingsgebied Weser-Skywalk en Hannoverse kliffen in Würgassen Belevingsgebied Weser-Skywalk en Hannoverse kliffen in Würgassen

De roodbruine rotsen van de Hannoverse kliffen overtreffen de kruinen van de warrige bomen aan de steile helling van de wezer. Met een hoogte van ongeveer 80 meter, zijn de kliffen in het Weserbergland uniek.

Belevingsgebied  Iburg-Aschenhütte GPS-belevingspad "Erlesene Natur - boswerelden" Belevingsgebied Iburg-Aschenhütte GPS-belevingspad "Erlesene Natur - boswerelden"

Volg het gekreis van de zwarte specht en duik in het bosgebied van het Eggegebergte. Laat u op het GPS-belevingspad “Erlesene Natur - boswerelden” leiden met behulp van de satellietnavigatie of verken de weg “ op de klassieke manier” met de wandelkaart.

Belevingsgebied Netemonding Belevingsgebied Netemonding

Waar de Nete en de wezer zich kussen – daar bevindt zich : Het rijk van de prachtige beekjuffers!

Kalktriften Willebadessen - Vlinderpad Kalktriften Willebadessen - Vlinderpad

Kom op het vlinderpad in het rijk van de schubvleugeligen en gentianen. Vooral op zonningen zomerdagen voelt men zich alsof men in het landschap is van het Middelandse Zeegebied .

Belevingsgebied beukenbossen van de Wezerhellingen Belevingsgebied beukenbossen van de Wezerhellingen

Afwisselingsrijke bossen, rare boomvormen, ruime uitzichten en zeldzame planten – dat kan je allemaal verwachten op de steile hellingen van Ziegenberg en Brunsberg, die te vinden zijn aan de westzijde van de Wezer in Höxter.

Belevingsgebied Grundlose-Taubenborn Belevingsgebied Grundlose-Taubenborn

De rotskloven en keienvelden van de steile hellingen van Ziegenberg en Brunsberg bieden een ideale schuilplaats aan de vele diersoorten. Ook de salamander brengt hier zeker de winter door. Zijn paaigebied ligt meteen aan de voet van de Ziegen- en Brunsberg in Taubenborn in de wateren van de Grundlose.

De Desenberg De Desenberg

De Desenberg steekt de laagvlakte van Warburg zo´n 150 m omhoog. De opvallende verschijning van de kegelvormige berg heeft de mensen echt gefascineerd. Vooral de fantastische uitzichten die de top van de berg biedt.

Belevingsgebied historische gemeentehuis van Höxter en de abdij Marienmünster Belevingsgebied historische gemeentehuis van Höxter en de abdij Marienmünster

We vinden ze akelig en geheimzinnig: vleermuizen. De nacht is hun element. Wanneer we gaan rusten, zwermen ze uit en gaan ze op jacht.

Belevingsgebied Emmeroberlauf, Beberbach und Nieheimer Tongruben Belevingsgebied Emmeroberlauf, Beberbach und Nieheimer Tongruben

Het goed uitgebouwd wegennetwerk, ver van de bereden straten en met weinig hellingen, verzoekt u, de velden aan beide kanten van de Emmer en Beber te verkennen. Een 25km lange tour verbindt de historische stadskern van Steinheim en Nieheim, de kleiputten en de telegraaf van Lattberg met elkaar.

Belevingsgebied kalkgraslanden in Ottbergen Belevingsgebied kalkgraslanden in Ottbergen

Ook andere landschapselementen dienen als verspreidingscorridor voor planten en dieren, bv. natuurlijke rivieren en beemden, goed gestruktureerde bosranden en boorden langs de wegen.

Belevingsgebied kalkgraslanden in Ossendorf GPS-belevingspad “etalage in het verleden” Belevingsgebied kalkgraslanden in Ossendorf GPS-belevingspad “etalage in het verleden”

Zo een goede 7000 jaar geleden is de mens begonnen de akkerbouw uit te oefenen in de laagvlakte van Warburg.

Belevingsgebied Nete - Netefietspad Belevingsgebied Nete - Netefietspad

Onderweg in het beemdenland

Kristalheldere beken en kleine rivieren, die door de vochtige beemdenbos, donkergroene dalen en groenere weiden kronkelen … Spijtig genoeg zijn zulke natuurlijke beemden in Midden-Europa grotendeels verdwenen. Ook de Netebeemd werd door de mens verandert. Toch zijn er enkelen te ontdekken naast de beek.

Beemdenlandschappen- een goede gave van de natuur

Ijsvogels broeden in steile oevers , forellen en vlagzalmen paaien in kiezelbanken, natuurlijke hoge kruiden en smalle galerijbossen bieden een habitat aan de sprinkhaanzanger en de nachtegaal. In hoogstamboomgaarden broedt de steenuil- de Netebeemd presenteert zich in meerdere gebieden nog dicht bij de natuur en maakt daarom deel uit van het europees systeem voor beschermingszonen „Natura 2000“.

Uferstelle in Ottbergen (c) F. Grawe, Kulturland Kreis Höxter

Met de fiest langs de Nete

Op ongeveer 50 kilometer stroomt de Nete door de regio Höxter vanaf de rand van het Eggegebergte bij Bad Driburg-Neuenheerse tot de monding in de Weser in het belevingsgebied Netemonding in Höxter-Godelheim. De 65 km lange Netefietspad begeleidt u tijdens uw wandeling door veld, bos en weiden, naar de middeleeuwse stadskernen en boerendorpen. Steeds weer nodigen banken, picknickplaatsen en oevers u uit te rusten. Deze fietstour ,die heel gemakkelijk te berijden is, is leuk voor de hele familie!


Voor de toursplanning

Begin en doel(Bad Driburg/Höxter) zijn goed te bereiken met de trein. Ook zijn er treinhaltes in Willebadessen, Brakel, Ottbergen en Godelheim, zodat men zich individueel een route kan samenstellen. Een getrainde fietser kan de hele route op één dag doen, zonder problemen. Een precieze rooutebeschrijving met hoogteprofiel en routeverloop vindt u in de Teuto-Navigator ( ook als GPS track).

De tour in de TEUTO_Navigator
(klik aub op de afbeelding)