Belevingsgebied Kalkmagerrasen bei Dalhausen

Waar de bok een tuinier wordt

Een van de mooiste wandelpaden aan weerskanten van het Weserbergland leidt over de hele hoogte van het Beverdal bij het dorpje Dalhausen en Jakobsberg. Orchideeën die er exotisch uitzien, bergweiden vol bloemen, welige loofbossen en koele beekdalen zorgen keer op keer voor afwisseling.

Bijzondere hoogtepunten op de 13 km lange wandelpaden zijn de prachtige uitzichten in het Bevertal en op de Kreuzweg in Kiepenberg. Als de voeten moe worden, nodigen gemakkelijke ligbedden u uit op idyllische rustplaatsen uit te rusten. En de kinderen verheugen zich op de niet-alledaagse ontmoeting met de vrolijke geiten in de weiden van Dalhausen.

 

De “koe van de kleine man”

(c) F. Grawe, Kulturland Kreis Höxter

De hellingen rond Dalhausen dienden tot in het midden van de laatse eeuw als sobere weiden voor de talrijke bokken. Geiten waren voordeliger en veroorzaakten minder problemen dan koeien, zorden voor een goede melkopbrengst, en leverden vlees. De herden omvingen 300-400 dieren, die bekent waren als individualisten en dikkopjes – zeker geen gemakkelijke opgave voor de herder bij het op- en afdrijven van de dieren.

De geiten eten het liefst de bladeren van de bomen en struiken. Daarvoor klimmen ze ook in de takken. Kruiden worden echter minder sterk stukgebeten. Bokkenweiden presenteren zich daarom als uiterst bloemrijke droge graslanden. Op twee plaatsen leidt het wandelpad over de geitenweiden. Hier kan men een band scheppen met de dieren. Vooral in het voorjaar, wanneer de jonge geitjes over de weiden tieren, is het een groot plezier voor de kinderen. Bij een volksfeest heeft zich ondertussen in september de terugkeer van de kudde koeien ontwikkelt. Hier kunnen de kinderen opgetuigde geiten met een touw naar het dorp leiden.

Excursietip

In de 19e eeuw was de mandenvlechterij voor vele bewoners uit het dorp Dalhausen een belangrijke branche. Het Korbmachermuseum, dat niet ver daarvandaan ligt, vertelt meer daarover en over de geschiedenis rondom de mandenvlechterij. Het is van April tot Oktober open. Voor groepen kan het ook op afspraak buiten deze periode.

Voor de toursplanning :

De aantrekkelijke bergweg wijst op 3 steilere paden die naar de top lopen. Het is ook zeker een voordeel als u een beetje conditie en stapzekerheid heeft. Ook wandelstokken staan hier en daar ter gebruik beschikbaar. Alle belevingsgebieden staan in de interactive routeplanner “Teuto-Navigator” vermeld. Hier verkrijgt u gratis route-informatie, gedetailleerde toursbeschrijvingen, wandelkaarten die u kan afdrukken en GPS-data die u kan downloaden.

 


De tour in de TEUTO_Navigator:

Die trocken-warmen Lebensräume beidseits des Bevertals sind der Lebensraum der Schlingnatter. Ihr Name geht auf das Verhalten zurück, größere Beutetiere zu umschlingen um sie zu erdrosseln. Für den Menschen ist die ungiftige, ca. 60-75 cm lange Schlange völlig ungefährlich. Auf den Haltrockenrasen unterhalb von Jakobsberg ist das Dreizähnige Knabenkraut recht häufig. Die attraktive Orchidee ist wärmeliebend. Außerhalb ihrer Heimat, dem Mittelmeerraum, kommt sie nur noch an mikroklimatisch begünstigten Standorten in zwei isolierten Teilarealen in Deutschland vor. Die ausgedehnten Dornenbüsche sind der bevorzugte Brutplatz des Neuntöters. Ist reichlich Nahrung vorhanden, legen die Elterntiere Vorräte an. Hierzu spießen sie ihre Beutetiere, meist Insekten, auf Dornen auf. Der Name des Vogels bezieht sich auf den irrigen Volksglauben, er würde immer erst neun Beutetiere aufspießen, bevor er sie verspeist. Auf der Suche nach leckeren Trieben schrecken die Ziegen auch vor Kletterpartien ins Geäst nicht zurück. Der Schnegelberg bei Dalhausen heute...
Fotostrecke Dalhausen
5 von 10 Bildern insgesamt

Natuur- en landschapsgidsen
Belevingsgebied Dalhausen: