De Desenberg

Uitnodiging om te dansen op de vulkaan

De Desenberg steekt de laagvlakte van Warburg zo´n 150 m omhoog. De opvallende verschijning van de kegelvormige berg heeft de mensen echt gefascineerd. Vooral de fantastische uitzichten die de top van de berg biedt.

Maar niet enkel op mensen oefent de berg een grote aantrekkingskracht uit. Voor vele insecten dient het als oriëntatiepunt. Alsook voor de koninginnenpage, de mooiste dagvlinder die we hebben.

Uit vuur geboren

Bij de kegelvormige Desenberg, die overal zichtbaar is, gaat het om een basaltkegel, die de aardoppervlakte nooit doorbroken heeft. Het magma is al vroeger versteend en heeft gesteente gevormd, dat eigenlijk harder is dan dat van de omgeving. In de loop van millioenen jaren hebben de krachten van de natuur de Desenberg uit het landschap geprepareerd. Zo is een omgeving ontstaan die aangepast is aan de planten- en dierenwereld, die door zijn uniekheid en zeldzaamheid deel uitmaakt van het netwerk van natuurgebieden “Natura 2000” en dus tot onze Europese natuurlijk erfgoed behoort.

(c) F.Grawe, Kulturland Kreis Höxter

Op een panoramisch wandelpad, die één keer helemaal rondom de berg loopt, stijgt u ongeveer 80 meter hoog. U kan een fantastische uitzicht verwachten over de wijdte van de laagvlakte van Warburg. Het is dus de moeite waard de berg te beklimmen!

Excursietip:

  • In de voorzomer kan u op de heuveltop van de Desenberg bij zonnig weer, de majestueuse Koninginnenpage bij de “bruidsvlucht” observeren! Onder aan de helling van de Desenberg vallen vooral in Mei het grasland vol met verschillende bloemen op.
  • Het is ook de moeite waard een excursie te doen naar de slechts 5 kilometer afgelegen historische oude binnenstad van Warburg.

Voor de toursplanning :

Alle belevingsgebieden staan in de interactive routeplanner “Teuto-Navigator” vermeld. Hier verkrijgt u gratis route-informatie, gedetailleerde toursbeschrijvingen, wandelkaarten die u kan afdrukken en GPS-data die u kan downloaden.


De tour in de TEUTO_Navigator:
(Klik aub op de afbeelding)