Belevingsgebied Iburg-Aschenhütte GPS-belevingspad "Erlesene Natur - boswerelden"

Te gast bij de timmerman van het bos

Volg het gekreis van de zwarte specht en duik in het bosgebied van het Eggegebergte. Laat u op het GPS-belevingspad “Erlesene Natur - boswerelden” leiden met behulp van de satellietnavigatie of verken de weg “ op de klassieke manier” met de wandelkaart.

Het maakt niet uit hoe, u kan aan 17 belevingshaltes levendige luisterverhalen, teksten en afbeeldingen rondom het leidende thema bos meteen opvragen op uw smartphone of op een toestel die ter plaatse geleend wordt .

Op de kam van het Eggegebergte

De bossen van de Egge zijn de geboortestreken van de zwarte spechten, onze grootste huiselijke spechtsoort. Vooral de beukenbossen in het Oosten aan de bergen van de Egge zijn weg van hem.
Tijdens hun wandeling Unterwegs auf dem GPS-Erlebnispfad Erlesene Natur - Waldwelten (c) F. Grawe, Kulturland Kreis Höxter door de “bossen tussen Iburg en Aschenhütte” zullen ze altijd weer tegen grote volgroeide beukenbomen stoten, die als zogenaamde hallenbossen alleszins een zekere gelijkenis vertonen met de machtige zuilen die in de binnenruimten van de gotische kerk domineren. Het is de favoriete leefomgeving en broedplaats van de zwarte timmerman.  Door zijn lichaamsgrootte kan hij zijn holtes slechts creëren in bomen met een overeenkomstige omtrek. Dat hij deze slechts in bomen met gladde korsten en op een hoogte van 8 meter timmert ter bescherming van de nestrovers verduidelijkt waarom deze vogel de karaktersoort is van de hallenbos die gevormd is door beuken.

.

Excursietip:

  • Niet slechts in de zomer nodigen de beukenbossen u voor een wandeling uit op het beschermingsgebied “ bossen tussen Iburg en Aschenhütte” . Ze tonen al in het voorjaar hun beste kant. Vanaf midden April tot midden Mei ontwikkelen talrijke kruidige planten bloesems. De bosgrond lijkt dan op een bonte lappendeken. Het wit van de daslook en van de bosanemoon concureert met het paars van de helmbloem, het blauw van het viooltje of het geel van de gulden sleutelbloem.
  • Ongeacht de tijd van het jaar rondt u uw wandeling af met een beklimmimg van de keizer-Karel-Toren aan het restaurant “Sachenklause” of met de bezichtiging van de burcht- respectievelijk kloosterruine “Iburg”.
  • Belevingspad is 5,3 km lang

Mededeling

GPS-apparaten kunnen tegen een lage huurkost bij het Bad Driburg Touristik GmbH gehuurd worden. Of u download de app en de inhoud van het belevingspad meteen op uw smartphone. De QR-code vind u onder in de afbeeldinggalerie.

Voor de toursplanning:
Alle belevingsgebieden staan in de interactive routeplanner “Teuto-Navigator” vermeld. Hier verkrijgt u gratis route-informatie, gedetailleerde toursbeschrijvingen, wandelkaarten die u kan afdrukken en GPS-data die u kan downloaden.


De tour in de TEUTO_Navigator:
(Klik aub op de afbeelding)