Belevingsgebied kalkgraslanden in Ottbergen

Kalkgraslanden in Ottbergen

Ook andere landschapselementen dienen als verspreidingscorridor voor planten en dieren, bv. natuurlijke rivieren en beemden, goed gestruktureerde bosranden en boorden langs de wegen. De kuddes schapen zijn een levende verbinding tussen de leefomgevingen. In de vacht en in de hoeven van de dieren worden vruchten en zaden over verre afstanden van een weide naar een andere getransporteerd.

“Door deze holle steegjes moet hij komen...”

In tegenstelling tot vandaag waren de straten en de wegen vroeger uiterst divers. In het traditionele cultuurlandschap om Ottbergen en Bruchhausen heeft deze diversiteit toch standgehouden. Naast de moderne wegenverbindingen zijn er ook ver op het terrein ingesneden holle wegen, romantische bospaden en gras – en grindwegen vol met bloemen. Om de charme van het landschap voor de volgende generaties te behouden, worden de “kalkgraslanden in Ottbergen” in het netwerk “Natura 2000” opgenomen en zijn zo een belangrijke bestandsdeel van het europees natuurlijk erfgoed geworden. Het 13 km lange wandelpad rondom de plaatsen Ottbergen en Bruchhausen opent het natuurlijk erfgoed. Aan beide kanten van de Nete klimt het pad op beboste hoogtes en weinig platteland. Het is bijzonder dat de historische holle wegen eeuwen doorstaan hebben en in de loop van het project deels weer vrijgestelt werden.


De tour in de TEUTO_Navigator:
(Klik aub op de afbeelding)

 

tip:

Voor families werd er ook een kortere “familietour” opgericht die door de holle wegen leidt. Hier wacht onder andere een levensgrote ossekar. Door zulke voertuigen zijn de hollewegen ooit ontstaan.

Voor de toursplanning :

Op de weg kan u veilig en goed lopen en heeft u geen bijzondere uitrusting nodig. Vanuit het station Ottbergen stijgt u op een lengte van 2,5 kilometer toch zo een 160 meter hoog. Ook in het verdere verloop zijn er nog twee diepere dalinsnijdingen te doorkruisen. Een beetje conditie komt ook goed van pas. Degenen die de hele route niet willen aflopen, hebben de mogelijkheid de route in Ottbergen ter plaatse te verkorten( een lengte van ong. 8 km).

Alle belevingsgebieden staan in de interactive routeplanner “Teuto-Navigator” vermeld. Hier verkrijgt u gratis route-informatie, gedetailleerde toursbeschrijvingen, wandelkaarten die u kan afdrukken en GPS-data die u kan downloaden.

Solche \"Viehgangeln\". entstanden durch den Tritt der Weidetiere, sind wichtige Kleinlebensräume.