Belevingsgebied Emmeroberlauf, Beberbach und Nieheimer Tongruben

In het rijk van de groene koning

Het wegennetwerk, dat ver van de bereden straten goed uitgebouwd is en weinig hellingen heeft, verzoekt u, de velden aan beide kanten van de Emmer en Beber te verkennen. Een 25km lange tour verbindt de historische stadskern van Steinheim en Nieheim, de kleiputten en de telegraaf van Lattberg met elkaar.

Geniet daar van een prachtig uitzicht. Ontdek de „Nieheimer Flechthecke“, oeroude knotwilgen en natuurlijke riviertjes. Picknick onderweg – aan de picknickeiland in Tongruben , aan de toren of buiten de regio – of keer terug naar de niet-alledaagse musea: het Westfalen-Culinarium of het Sackmuseum in Nieheim en het meubelmuseum in Steinheim verwachten u.

Als publiek bij de boomkikker

Zachte heuvels en graslanden, galeriebossen en kopweiden met beken erlangs, productieve akkers en idyllische boerendorpen vormen de landschap van de Emmer- en Beberbeemden. Het is een oude boerenland, waardat men overal stoot op bewijzen van de traditionele cultuurlandschap. Het boerenland is de habitat van vele soorten amfibieën, waaronder ook de boomkikker, die van grote populariteit geniet als kikkerkoning van het verhaal van de gebroeders Grimm. De meesten mensen hebben hem nog niet gezien, omdat het dier heel zeldzaam geworden is. Dit is omdat hij de mens niet toelaat in zijn habitat. In het Beberdal en in de Nieheimer Tongruben kann men de kleine, max. 5 centimeter lange groene koning nog zien. In lauwe April- en meinachten, na het invallen van de duisternis, hoort u zijn gekwaak ver in het land.

Lounche bij de concert van de kikkers

De uitkijktoren van Lattberg is buiten de omgeving heel goed zichtbaar in Entrup, een plaats in de stad Lemgo in Nordrhein-Westfalen. De zeldzame constructie op het dak van de 33 meter hoge uitkijktoren doen denken aan de functie van de historische voorgangers: hier stond eens de station 31 van de pruisische telegrafenlijn tussen Berlijn en Koblenz. Vandaag dwaalt de blik ver over het land en ook verder over de Tongruben, waar dat het gekwaak van de boomkikkers te horen is tijdens warme lentenachten. De voormalige bouwputten hebben zich ontwikkelt tot een toevluchtsoord voor vele dieren- en plantensoorten em horen ook, net zoals de oever van Emmer en Beber, tot de europese natuurerfgoed „Natura 2000“. Opdat het zo blijft, zorgen hedendaags onder andere de imposante, maar meest aardige waterbuffels met hun hoorns voor de nodige veranderingen in het land, die telkens nieuwe kleine leefomgevingen creëren.

Voor de toursplanning

Alle belevingsgebieden staan in de interactive routeplanner “Teuto-Navigator” vermeld. Hier verkrijgt u gratis route-informatie, gedetailleerde toursbeschrijvingen, wandelkaarten die u kan afdrukken en GPS-data die u kan downloaden.


De tour in de Teutonavigator
(klik aub op de afbeelding)

Fotostrecke Emmeroberlauf, Beberbach und Tongruben Nieheim