Belevingsgebied Weser-Skywalk en Hannoverse kliffen in Würgassen

Zweven over rots en water

De roodbruine rotsen van de Hannoverse kliffen overtreffen de kruinen van de warrige bomen aan de steile helling van de wezer. Met een hoogte van ongeveer 80 meter, zijn de kliffen in het Weserbergland uniek.

Maar ze zijn niet alleen op geologisch vlak bijzonder. Ze zijn in de leefomgeving echte overlevenskunstenaars in het rijk van de paddestoelen en van de planten. Vooral de mossen die op de rotsen leven – hybride paddestoelen en wieren - bepalen de waarde van het gebied voor de natuurbescherming. Daarbij bieden de kliffen een eenmalige belevenis : vanuit de Weser-Skywalk heeft u een overweldigend uitzicht in het weserdal en op de kroonlaag van het aangrenzend “oerwoud”.

Op het houten pad?

De belevenis begint al als u Würgassen pas voorbij bent en u naar de Weser-Skywalk gaat. “Klippi”, de hertkever, begeleidt de wandelaars op het houten pad. Op acht haltes, komt u meer te weten over de thema´s bos en hout: hoe kan een eekhoorn tijdig vluchten van een marter? Wat gebeurt er allemaal in het leven van een oude boom? Klinken verschillende soorten bomen anders wanneer men op hun korst slaat? Zo wordt de wandeling voor kleine boezoekers en hun ouders boeiend en leuk.

Boeken moet je zoeken , van eiken moet je wijken

Dat deze volkswijsheid niet tegen bliksen beschermt, dat weet hedendaags elk kind. In het bos van de Hannoverse kliffen, krijgt deze gezegde een nieuwe betekenis: Doordat het bos hier heel oud is, zijn er ook vele afstervende en reeds dode bomen aanwezig – zoals in natuurlijke bosbeheersystemen.
De dode korst is de leefomgeving en de voedselbron van vele dieren. Paddestoelen en bacteriën ontleden het en voeden daarmee de bodem. Toch kunnen bomen in de vervalfase plotseling takken verliezen en ook helemaal omvallen. Nu is men dus goed verwittigd, de nabijheid van de oude reuzen te vermijden en zeker op de aangewezen wegen te blijven.

80 Meter hoch thront der Weser-Skywalk an den Hannoverschen Klippen bei Würgassen über dem Fluss (c) F. Grawe, Kulturland Kreis Höxter Een originele bos - maar geen oerwoud

De bos rond de Hannoverse kliffen is inderdaad oeroud. De bomen hebben geluk omdat op de steile hellingen is bosbouw nauwelijks mogelijk. Zo blijven de beuken en eiken van zagen en bijlen onaangetast en kunnen ze zich ontwikkelen tot echte Metusalems. Vele bomen zijn al meer dan 300 jaar oud! Een oerwoud is het toch niet, omdat ook hier heeft de mens al vroeg ingegrepen. Voor zijn huisdieren, met name de landelijke herten – werd het gebruikt als bosweide.

Sommige hebben het liever warm

De rotsen die naar het zuiden gericht zijn, warmen zich overdag sterk op en slaan de warmte op voor de nacht. Daarom voelen planten en dieren, die veel warmere streken zoals hetMiddelands Zeegebied bewonen, zich hier zeer goed. Dus het verwondert niet dat in de beschermingszone veel meer dan 500 soorten vlinders vastgesteld werden.

Excursietip:
Hoog boven, aan de overkant bij de Wezer, bevindt zich het abdei van de nonnen van de heilige kruis. Een bootvaart brengt personen en fietsers naar de andere Wezeroever.

Voor de toursplanning:
Alle belevingsgebieden staan in de interactive routeplanner “Teuto-Navigator” vermeld ( zie de rechterkolom). Hier verkrijgt u gratis route-informatie, gedetailleerde toursbeschrijvingen, wandelkaarten die u kan afdrukken en GPS-data die u kan downloaden. Gelieve gebruik te maken van de aangewezen parkeerplaatsen en plaats uw voertuig goed en ordelijk. De personen en fietsers pendelen van 1.5-30.9. vanaf 8 – 18 uur van Herstelle naar Würgassen; bij aanhoudend mooi weer zelfs tot de 7e Oktober!


part of outdooractive

Fotostrecke Weser-Skywalk mit Hannoversche Klippen bei Würgassen