Leuk hier. Kom maar kijken.

Van april tot oktober 2023 presenteert de stad Höxter zich als stad aan het water en als stad met geschiedenis tijdens de 19e Staatstuinenshow. Het 45 hectare grote tuinshowterrein verbindt de oude binnenstad, de oever van de Weser en kasteel Corvey met het Westwerk uit de tijd van Karel de Grote. Dit is UNESCO-werelderfgoed en het oudste gebouw in Westfalen.

De voormalige benedictijnenabdij van Corvey vormt een van de drie toegangspoorten tot de State Garden Show 2023: Bezoekers lopen over het kasteelterrein naar de Remtergarten. "De tuinkennis van de monniken komt hier weer tot leven", zegt Claudia Koch, directeur van de Staatstuinenshow en hoofd van de bouwafdeling in Höxter. In de kloostertuin van twee hectare zullen vele rozen, geurende heesters en vaste planten groeien.

Groenten zullen gedijen in het keukenkastje en kruiden met genezende krachten in de apothekerstuin. "De geneeskrachtige planten zijn onderverdeeld volgens medische indicaties," legt Claudia Koch uit. Als u door een poort gaat, ligt de Weserradweg er direct naast - zo krijgt de populairste lange-afstandsfietsroute in de toekomst een directe toegang tot het werelderfgoed.

Vanuit de kloostertuin gaan de gasten van de Garden Show verder naar de Weserbogen. Ook daar kunnen ze een reis door de tijd maken. Een cirkelvormig pad van houten loopbruggen leidt naar houten kubussen. Binnenin zijn archeologische ramen verborgen die inzicht geven in de stad Corvey, die in 1265 werd verwoest. "We leggen de gevoelige bodemvondsten niet bloot, maar gebruiken audiospelen om uitleg te geven over de plaats waar de bezoeker zich op dat moment bevindt", zegt burgemeester Daniel Hartmann van Höxter. Niet voor niets wordt de verzonken stad Corvey ook wel het Pompeii van het noorden genoemd.

In de Weserbogen komt een 170 meter lange vlechtwerkhaag van Nieheim te staan. Hier zal een grote bloemenhal zijn met steeds wisselende tentoonstellingen en natuurlijk landbouw. Er zijn verblijven met boerderijdieren en demonstratiecultuur van gewassen uit de streek. Bezoekers lopen langs de gereconstrueerde Hellweg over een bloeiende weide naar een rusteiland omgeven door een metershoge hoppehaag waar oude appelrassen gedijen.

De route loopt verder over het tuinbouwterrein langs de haven van Corvey naar de zogenaamde Landschaftsscholle - een heuvel met ligstoelen en zitplaatsen die de bezoekers uitnodigt om te blijven liggen en uit te rusten. "Dit is een van de mooiste uitzichtpunten - stroomafwaarts de Solling, stroomopwaarts het stadssilhouet van Höxter", vertelt Claudia Koch enthousiast. Zeer aan haar hart ligt het heuvellandschap, dat is gemodelleerd naar het Weserbergland met Solling zandsteen: "Dit is om kinderen aan te moedigen op een natuurlijke manier te spelen zonder speeltoestellen."

De Weser promenade volgt in de richting van de Weser brug. "Er zullen veel trappen zijn om op te zitten, zodat je direct aan het water kunt zitten," zegt Daniel Hartmann blij. En dan, vanaf 2023, komt er ook nog een echte overtreffende trap - de langste bank van NRW. De zogenaamde "horizonbank" zal ongeveer 70 meter lang zijn - met het beste uitzicht op wat er op de rivier gebeurt. De paden zullen zeer dicht langs de oever lopen - in de stijl van het historische jaagpad.

Langs de Grubebach komen de bezoekers van de tuinvoorstelling bij de stadswal met de historische stadsmuur. De groene ring van Höxter met zijn muren, torentjes en hoekjes wordt opnieuw aangelegd - met twee speeltuinen, weelderige verhoogde bedden, zitmeubilair en nieuw geplaveide paden van natuursteen. De muur wordt een bloeiend lint rond de oude stad en zal duidelijk aan verblijfskwaliteit winnen. "We zullen langs de hele stadsmuur vaste planten aanplanten", zegt Jan Holsteg, tevens directeur van de LGS.

Alles hier ademt de bijna 1.200 jaar geschiedenis van de stad. Höxter was immers een middeleeuwse stad, vergelijkbaar met Hamburg of Bremen. In de Muur zullen de showtuinen van de tuinbouwers van de regio te zien zijn. De tuiniers van de begraafplaats zullen ook hun eigen ruimte hebben. Bij het monument voor Hoffmann von Fallersleben (bibliothecaris in Corvey en dichter van het Duitse lied) zal een leestuin met boekenkasten worden aangelegd.

Het terrein van de State Garden Show 2023 is enorm - en uitgestrekt. Alleen al van de Weserbrug naar Corvey zullen de bezoekers meer dan twee kilometer lopen. "Voor degenen die niet zo goed ter been zijn, zullen we een pendeldienst aanbieden - als het waterpeil het toelaat, ook per boot", kondigt Claudia Koch aan.

Alle teksten op deze pagina zijn vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)