Westfalen Culinarium Nieheim

In het Westfalen Culinarium in de historische stadskern van de landbouwstad Nieheim kunt u genieten van de gehele culinaire veelzijdigheid van Westfalen op een oppervlakte van 3.000 m²!

In de Lange Straße in het hartje van de historische stadskern worden al uw vragen over de vijf "Westfaalse basisvoedingsmiddelen" brood, kaas, ham, bier en schnaps, uitvoerig en genotvol beantwoord. Het Westfalen Culinarium Nieheim is pure verleiding tot genot.

Elk museum van deze culinaire uiteenzetting is toegewijd aan een andere Westfaalse specialiteit: heel Westfalen van zijn lekkerste kant! In de shop van het Westfalen Culinarium kunt u natuurlijk ook direct unieke kostbaarheden aankopen (talrijke topkaassoorten, verschillende hamsoorten en broodvariaties).

Westfaals BROOD museum
Waarom heet Pumpernickel (pompernikkel) eigenlijk Pumpernickel? Uit welke tarwesoorten wordt brood geproduceerd? Welk brood aten de oude Egyptenaren? Deze en vele andere vragen rond om de oorspong en productie van brood worden beantwoord in het WESTFAALSE BROODMUSEUM — een museum voor alle zintuigen: Kijk toe, hoe de meesterbakker een deeg mixt uit meel, water, zout en kruiden en dit tot een ovale massa kneedt. Voel eens hoe een vers brooddeeg aanvoelt, snuif de geur op van een vers gebakken brood. Bak onder leiding van de bakker uw eigen brood en luister eens hoe krachtig een knapperige korst kraken kan...

Speciaal voor kinderen: mouwen opstropen, krakelingen en muizen uit gistdeeg maken, bakken en oppeuzelen.

Duits KAAS museum
Wat is rauwemelkkaas? Wat betekent fermentatie en wat is stremmen? Hoe melkt men een koe? En: Hoe komen eigenlijk de gaatjes in de kaas? Duitsland is een groot kaasland en Nieheim zijn hoofdstad met de grote kaasmarkt: deze aanspraak weerspiegelt in twee oude, in Nieheim heropgebouwde hoeves, waarin het DUITS KAASMUSEUM een unieke kaasbeleveniswereld aanbiedt.

Probeer de beste Duitse en Westfaalse kaassoorten eens uit. Speciaal voor kinderen: zet je op een melkstoeltje en test je talent aan een koeienuier! U kunt bij de kaas erbij zijn: maar 300 meter verder kunt u toekijken hoe Nieheimse kaas ontstaat in Menne's kaasmakerij. Menne's Schaukäserei, Hospitalstr. 22, Tel. +49 (0)5274/472, www.dieschaukaeserei.de

Westfaals HAM museum
Hoe wordt ham gepekeld? Hoe snijdt men ham correct? Waarom rollen zwijnen zich in de modder en komen ze er nochtans proper uit? In het WESTFAALSE HAMMUSEUM hangt de hemel vol ham. Open een staldeur en beleef Duitsland's unieke zwijnenparade op de catwalk en laat de zwijnen zelf verklaren, uit welke lichaamsdelen welke ham gemaakt wordt. Werp een blik in een echte rookkamer en leer de kleine grondbeginselen van de ham: waaraan herken je goede ham en hoe wordt het het best bewaard? Wat zijn de beste hamrecepten? Speciaal voor kinderen: zet je aan een (bijna) levensecht zwijn en raad welke lichaamsdeel in welke ham verdraaid wordt!

Westfaals BIER & SCHNAPS museum
Waarom was bier brouwen in Westfalen eigenlijk vrouwenwerk? Wat is gruit? Welk bierglas hoort bij welk bier? En waarom is in Westfalen het bierverbruik hoger als in Beieren? Ervaar hoe bier gebrouwen wordt en waarom er twee reinheidsvoorschriften zijn. Leer waarom bij het Westfaalse avondmaal ham, brood en bier op de tafel staan van de heer en test het Nieheims Bürgerbier uit de brouwerij, waar u het brouwproces kunt volgen. Een klein plezierreisje in het rijk van de hoge alcoholpercentages toont aan waarom jenever in de klassieke oudheid een geneesmiddel was en waarom het bij de Germanen heilig was. In de fijndistilleerderij Bellersen voor de poorten van Nieheim kunt u na aanmelding (Tel. +49 (0)5276/80 03) live toekijken hoe hoogwaardige fruitbrandewijnen.

Speciaal voor kinderen: laat aan Duitsland's unieke gistmachines het bier eens sneller en eens langzamer gisten.

 

Informatie:

Westfalen Culinarium
Lange Str. 12
33039 Nieheim
Tel. +49 (0)5274 8304

Westfalen Culinarium Nieheim