Annabelle Gräfin von Oeynhausen-Sierstorpff

Eigenaar van het "Gräflicher Park Health & Balance Resort ".

Het ziet er romantisch en kleurrijk uit, opent weidse uitzichten en geldt als een van de mooiste plekken om te ontspannen in het Kulturland: zo voelt Annabelle Gräfin von Oeynhausen-Sierstorpff zich ook als ze de rit naar het Gräflichenpark maakt. "Het is alsof je bij een andere ster komt, alle zorgen, ontberingen en problemen vallen plotseling weg", zo enthousiast is de gravin over haar 64 hectare grote Engelse landschapstuin, die als een balsem voor haar ziel is. En gravin Annabelle kan er elke ochtend van genieten als de eerste wandeling met Labradoodle-teef Frieda door het uitgestrekte park het bos in gaat.  

Toch had de veelgeredeneerde kunsthistorica ooit andere plannen voor haar toekomst dan zich bezig te houden met tuinen en landschap. New York, Londen, Berlijn, misschien waren Caracas de metropolen van haar dromen. Alles leek mogelijk. Maar toen kwam de liefde. Marcus Graf von Oeynhausen-Sierstorpff bracht de overtuigde stadsbewoner in 1996 naar het district Höxter. Annabelle Gravin von Oeynhausen-Sierstorpff moest haar manier van doen veranderen. Ondertussen heeft ze haar nieuwe thuis gevonden in Kulturland en ziet ze de mogelijkheden steeds opnieuw in. Ze is enthousiast over het Graafschapspark en ziet daarin de mogelijkheid om Bad Driburg weer om te vormen tot een "plaats van landelijk genot", zoals de stichter van Bad Driburg, Caspar Heinrich von Sierstorpff, dat ooit in de 18e eeuw voor ogen had.

Door de "Diotima Society" wordt het Graafschapspark regelmatig een podium waarop gerenommeerde kunstenaars, schrijvers, musici, wetenschappers, film- en theatermensen cavorteren. "Mensen komen niet vanzelf, tuinen en parken moeten gevuld worden met leven" is het motto van de gravin, die haar netwerk tot ver in de buurt heeft opgebouwd. Hellmuth Karasek, Richard David Precht, Jörg Thadeusz, Markus Lüpertz, het Leipzig Strijkkwartet en Désirée Nick zijn slechts enkele van degenen die de weg naar het park van de graaf hebben gevonden, en sommigen van hen vinden steeds weer de weg terug.

Annabelle von Oeynhausen-Sierstorpff heeft zich altijd ingezet voor de bevordering van cultuur in dialoog met de natuur. Maar: "De evenementen moeten van hoge kwaliteit zijn om echt te kunnen overtuigen." Cultuur is al lang niet meer een zachte economische factor, maar eerder een hardcore factor die bepaalt hoe een regio zich uiteindelijk positioneert.

De gravin zet zich in om ervoor te zorgen dat het landschapspark - dat overigens een van de ankertuinen van het "European Garden Heritage Network" is - tijdelijk door kunstenaars wordt gebruikt. Omdat het park zijn historische authenticiteit moet behouden. "Ik wil geen beeldentuin creëren, maar beperkte acties van een bepaalde kwaliteit trekken bezoekers naar de regio." Indrukwekkende installaties van de kunstenaars Tony Oursler, Gilles Clément, Bettina Khano of Michael Beutler bewijzen de tuinliefhebber gelijk. Een bijzondere uitzondering en een hoogtepunt van het parkbezoek blijft de kruidtuin, die door de Nederlandse tuinkunstenaar Piet Oudolf is aangelegd en die elk seizoen van gezicht verandert.

Het park van de graaf staat niet op zichzelf. "U kunt ter plaatse een zeer gevarieerd tuinlandschap ervaren", benadrukt de gravin, die zelf veel met haar familie reist om nieuwe bestemmingen te verkennen. Het Rheder landschapspark, het arboretum in Bad Driburg met zijn exotische bomen, het park in Bad Hermannsborn of het kasteelpark in Wehrden zijn slechts enkele voorbeelden van de gevarieerde groene paradijzen in de regio. "Onze tuinen en parken zijn een echt handelsmerk in de medicinale tuinen van Duitsland, die de wereld en de menselijke beelden van de respectievelijke tijden levendig weerspiegelen".

De lievelingsplaatsen van Gräfin Oeynhausen-Sierstorpff