Frank Grawe

Geograaf & fotograaf

Hij schrikt niet terug voor de vroege uurtjes. Daarnaast staat Frank Grawe graag dicht bij en midden in de natuur op elk moment van de dag of het jaar. Hij weet dat de mensen die rustig en geduldig wachten in de schemering op een gegeven moment beloond zullen worden. "Met een beetje geluk kun je dan dieren observeren in het bos en de weilanden die je anders alleen van een afstand of op de televisie kunt zien", zo enthousiast is de fotograaf. Als alles goed gaat in de vroege ochtend, wordt deze bijzondere sfeer aangevuld met het bijzondere beeld.

Frank Grawe heeft altijd zijn camera bij zich, zijn foto's versieren niet alleen verschillende geïllustreerde boeken, ze zijn nu ook internationaal bekend. Voor het bekende tijdschrift "National Geographics" maakte de geograaf foto's op groot formaat van "Wild Westfalen" en kreeg hij veel erkenning.

Frank Grawe is een typisch kind van de regio. Hij heeft geen nut voor grote steden, hij kan niets uit hun hectische drukte halen. Hij houdt ervan om het wat rustiger aan te doen, hij heeft de rust nodig, het uitzicht op de uitgestrektheid, op het platteland, en hij houdt van de heldere sterrenhemel 's avonds zonder dat het kunstlicht wordt verstoord.

De 47-jarige is geïnspireerd door het kleurenspel van de natuur en de wisselende seizoenen. Daarbij ontdekt hij altijd een nieuwe kleurrijkheid die hem nooit in het oog springt. "Ik geloof dat als je in zo'n mooi landschap opgroeit, je het als een ideaal ziet. En Grawe zet zich in voor dit cultuurlandschap in zijn werk als onderzoeksassistent bij het Landschapsstation in de wijk Höxter.

Frank Grawe is zeer vertrouwd met de flora en de vegetatie en heeft de leiding over verschillende beschermde gebieden in het cultuurland. Hij ziet grote mogelijkheden voor zacht toerisme in de regio in de "Exquisite Nature" avontuurlijke gebieden, die hij heeft helpen ontwikkelen. Volgens Grawe kunnen deze beschermde, diverse habitats, variërend van uitgestrekte beukenbossen en licht overstroomde jeneverbesstruiken tot de eeuwenoude, halfdroge kalkstenen graslanden, het beste te voet worden ontdekt. "In een handzaam tijdsbestek, zonder een inspannende kilometerslange tocht te moeten plannen, kunnen de gasten tal van facetten en details van onze wijk ontdekken.

Als de tijd het toelaat bezoekt Frank Grawe regelmatig zijn absolute lievelingsplekken: hij beklimt graag de Desenberg om te genieten van het weidse uitzicht over het gevarieerde landschap. "In juni ontmoeten de zwaluwstaarten, onze mooiste vlinders, elkaar daar op de vulkanische kegel bij de kasteelruïnes voor de huwelijksdans. Wie deze vlinders nog nooit van dichtbij heeft gezien, heeft de unieke kans om dat te doen".

Ook fascinerend zijn de milde zomeravonden in de avontuurlijke gebieden van de kleurrijk bloeiende kalkgraslanden zoals Ottbergen, Dalhausen of Ossendorf met hun mediterrane flair. "Daar ruikt het intens naar tijm, jeneverbes en oregano, en de sprinkhanen zingen", zegt Grawe. "Dan heb je het gevoel dat je ergens in Toscane of in de Haute-Provence bent en je ervaart dit alles zonder ver weg te hoeven rijden, vlak voor je deur, dat is gewoon geweldig".