Hermann Behler

Stadsgids in Warburg

Zijn podium is de stad. Te midden van een historisch decor van torens, poorten, verdedigingsmuren en prachtige stadswoningen ensceneert Hermann Behler zijn rondleiding door de stad als een toneelstuk. Voor een publiek dat meer wil dan de gememoriseerde volgorde van data, van namen, van grote evenementen. De stadsgids van Warburg weet wat de bezoekers fascineert aan een actieve voorstelling. "Bovenal houden ze van spannende verhalen."

Bovendien biedt de bijna 1000-jarige Hanzestad dit in alle opzichten. Te midden van een indrukwekkende historische achtergrond vertelt Hermann Behler in een twee uur durende wandeling door de geplaveide straten over burgertrots, over de bereidheid om risico's te nemen, over het succes van het Hanzeverbond, over liefdevol geconstrueerde gebouwen, over oorlogen, over kerkelijke ruzies en over kunstminnende persoonlijkheden. Kortom, hij laat zijn publiek kennismaken met alles wat een stad vreugde, geluk, welvaart, maar soms ook groot leed brengt.

"De geschiedenis is spannend en ontroerend, maar de luisteraars moeten de draad van het verhaal kunnen volgen", aldus de geschoolde historicus tijdens zijn rondleidingen. Als de gasten zelf nog een idee kunnen krijgen van historische panden zoals het prachtige stadhuis met de muurschildering van Josef Kohlschein de Jongere, dan zal de zoektocht naar sporen perfect zijn.

Hermann Behler houdt van "zijn" stad. Hij houdt van de pittoreske steegjes, de bijzondere architectuur met de vele verschillende en diverse oude vakwerkhuizen met hun deels speelse versieringen, die het beeld van de stad van de 15e tot de 20e eeuw kenmerken. "Het middeleeuwse dubbele stadskarakter met de nieuwe en oude stad is ook uniek", benadrukt Behler, die altijd gefascineerd is door de verschillende perspectieven van de stad. U kunt met uw ogen door hele tijdperken van de spannende geschiedenis van de stad lopen.

Vooral populair bij toeristen zijn de nachtwakers in de avonduren. "Zelfs veel Warburgers missen deze rondleiding door de stad niet." Hermann Behler leidt zijn groep door donkere steegjes, naar schaars verlichte pleinen. Er moet een beetje spanning zijn. De zuidkant van de stad met uitzicht op de protestantse kerk "St. Maria im Weinberg" en het Gymnasium Marianum baadt dan in sfeervol licht in de avonduren en creëert zo een unieke sfeer voor een spannende middeleeuwse reis door de tijd.

Nochtans is Warburg, net zoals de andere negen steden in de culturele regio, geen groot openluchtmuseum met oude muren, maar een levendige, moderne stad die een hoge kwaliteit van leven biedt. Kunst, cultuur, muziek en festivals, maar ook een veelvoud aan winkelmogelijkheden, gezellige cafés en restaurants vormen de charme van de rustige Hanzestad in het Diemeldal.  En voor wie dit alles veel te inspannend vindt, is er de romantische Diemel, waar u kunt ontspannen of een kanotocht kunt maken. Natuurlijk met een prachtig uitzicht op het indrukwekkende middeleeuwse ensemble van Warburg. ht.