Josef Kowalski

Stadsgids Höxter, Werelderfgoedgids Corvey

Het kunnen ervaren van een grote geschiedenis in het klein is wat Höxter zo fascinerend maakt voor hem. Josef Kowalski moet het weten, want hij kent de Wezerstad nu als zijn broekzak. Als stadsgids gaat hij samen met vakantiegangers en de lokale bevolking intensief op zoek naar aanwijzingen door de kronkelende steegjes van de oude Hanzestad. "Wij wonen hier in een indrukwekkend natuur- en cultuurlandschap, dat met het UNESCO-werelderfgoed Corvey een van de oudste en belangrijkste herdenkingsplaatsen van de regio heeft", aldus Josef Kowalski.

De voormalige keizerlijke abdij aan de Weserbogen, gesticht in 822, ontwikkelde zich in de vroege Middeleeuwen tot een spiritueel, economisch, politiek en cultureel centrum. Als uitstekend zendingscentrum heeft Corvey de kerstening in heel Europa beïnvloed. De geschiedenis van Höxter is ook nauw verbonden met die van het voormalige benedictijnenklooster en het heeft zijn ontwikkeling te danken aan zijn geografische ligging aan de Hellweg, de middeleeuwse handelsroute over lange afstand. Op het "neuralgische punt", bij de Wezer-brug, geeft Josef Kowalski de gasten een onderhoudend inzicht in het tijdperk dat de Wezer-stad in de Middeleeuwen heeft gevormd. "Ik hoop dat daar, bij de Wezer-kruising met uitzicht op de St. Kiliani-kerk en het historische stadhuis, en tijdens de wandeling door de oude stad met zijn decoratieve Wezer-renaissancegebouwen, de vonk van het enthousiasme zal overspringen", zegt de stadsgids.

De geschiedenis is één ding, de sfeer in de stad een ander: "Ik voel me hier echt thuis. Höxter is niet te klein, landelijk maar niet te dorps, is centraal gelegen en biedt een goede infrastructuur". Toen Josef Kowalski negen jaar geleden met pensioen ging, werd Höxter gekozen als zijn toekomstige woonplaats. Hoewel de gepensioneerde brigadegeneraal de wereld heeft gezien tijdens zijn professionele carrière en in vele steden in Duitsland en in het buitenland heeft gewoond, heeft hij altijd contact gehouden met zijn thuisregio. En om op lange termijn in een grote stad te wonen - gewoon onvoorstelbaar voor het Kowalski koppel!

Kowalski had nooit iets gemerkt van de koppigheid van de Westfalen. Integendeel. "Het is een charmante, aangename stad, waar je veel communicatieve, gezellige en open-minded mensen ontmoet." Josef Kowalski raadt aan om op marktdagen, woensdag en zaterdag door Höxter te wandelen en zich te laten inspireren door de levendige drukte. "Je ontmoet daar altijd iemand voor een leuk praatje."

Het is belangrijk om je goed en veilig te voelen in een regio en toch te kunnen doen wat je wilt doen. Kun je ook avontuurlijk zijn? Geen probleem, want avontuur is niet alleen sensatie. "Het onbekende, het niet zo alledaagse, betekent altijd avontuur" - het maakt niet uit of het romantische Wezer-landschap zich op uitgebreide fietstochten verheugt, of de prachtige wandeling over de heuvels van de Räuschenberg in het vliegcafé met zijn prachtige uitzicht "beloond" wordt of de wandeling door de schilderachtige steegjes van Höxter nieuwe culturele en historische horizonten voor de gasten opent.

Josef Kowalski vindt een van de mooiste plekken op de oude Corveyer-wijngaard onder de eik bij station 7 van de oecumenisch-bijbelse wijnroute op de zonovergoten zuidhelling van de Räuschenberg. Bij de barokke Sint-Jozefkapel, ooit gebouwd in 1689/90 door prins abt Christoph von Bellinghausen, is het "uitzicht over Höxter gewoonweg onverslaanbaar. En weer komt er een grote geschiedenis in beeld: Voor de majestueuze torens van de Karolingische westelijke werken van Corvey torenen ver zichtbaar boven het Wezerdal uit.           

De lievelingsplaatsen van Josef Kowalski