Leonore von Falkenhausen

Artistiek directeur van het stemfestival VOICES

 

Buiten de grote agglomeraties en belangrijke knooppunten heeft ze haar hart verloren: Leonore von Falkenhausen houdt van het romantische cultuurlandschap. "Alleen, als je daar na een lange rit uit de auto stapt, word je begroet door de frisse, geweldige lucht," zegt ze en voegt eraan toe: "Daar kan mijn ziel zich openen. De sopraan uit Essen heeft in Gut Holzhausen een prachtig onderkomen gevonden. Midden in het groen, rustig en toch levendig. Want direct voor haar deur kan ze zich op een zeer ongewone manier aan de cultuur wijden.

Te midden van het geklasseerde landgoedensemble van de familie von der Borch presenteert Leonore von Falkenhausen elke zomer topmuziek. En dat doet ze op de plek waar een paar decennia geleden schapen blèren - in een rustieke schaapskooi, die altijd hoog wordt geprezen om zijn akoestiek.

Orkestconcerten, liedrecitals, cabaret- of jazzavonden, maar ook artiesten als Martin Stadtfeld, Eva Mattes, Michaela Schuster of Juliane Köhler hebben van het VOICES-stemfestival een nationaal geprezen muzikaal evenement gemaakt. Dankzij het hechte netwerk van de artistiek directeur in de muziekscene, maar ook dankzij de unieke sfeer van het landgoed, waarvan de bewoners zowel kunstenaars als publiek op een informele en vertrouwde manier ontvangen.  

"In tegenstelling tot de grote steden kunnen we met dit pond groeien", zegt barones von Falkenhausen en legt uit: "In het Kulturland vind je een ongelooflijke rijkdom aan historische bezienswaardigheden. Bijzondere plekken die bijna cultuur ademen". Concertzalen, podia of expositieruimtes in de regio zijn vaak binnen historische muren gehuisvest. Dit zou een intensieve dialoog met de geschiedenis, de natuur en de cultuur tot stand kunnen brengen.

Leonore von Falkenhausen accepteert niet het gemeenschappelijke voordeel dat er niets aan de hand is op het platteland: "Het district Höxter heeft een veelzijdig aanbod van bijzondere culturele ervaringen, er is voor elk wat wils". Bezienswaardige evenementen zijn de concerten in het culturele centrum van de abdij van Marienmünster, de avonden van de Diotima-vereniging in Bad Driburg of het nationaal bekende muziek- en literatuurfestival "Wege durch das Land", dat ook gewijd is aan de charme van de historische plaatsen. 

"Als er iets van hoge kwaliteit op het programma staat, komen er zeker mensen", weet Leonore von Falkenhausen uit haar ervaring met haar eigen festival VOICES. Of ze nu uit de regio komen of van buitenaf, de bezoekers zijn nieuwsgierig naar de cultuur, ook al is niet ieder van hen een die-hard klassieke muziekliefhebber.

Als de tijd het toelaat, reist de sopraanzangeres de cirkel rond en maakt ze haar eigen indruk van andere culturele instellingen. "Ik ben altijd verbaasd over hoeveel mogelijkheden er zijn om van cultuur te genieten buiten het UNESCO-werelderfgoed Corvey", zegt ze. Haar absolute lievelingsplek is het Jacob Pins Forum in Höxter. "Niet alleen is dit liefdevol gerestaureerde aristocratische hof als tentoonstellingsplaats voor joodse kunst fascinerend, maar ik vind de werken van Jacob Pins ook erg mooi." Leonore von Falkenhausen heeft een magische plek ontdekt in de windwieg van de Nieheimse kunstroute. "Daar in de wieg liggen en naar de hemel kijken heeft bijna iets spiritueels."

En als de kunstenares het majestueuze kasteel in het dorp Dringenberg bekijkt, duiken in haar beelden op van de betoverende locaties in de verzamelde sprookjes van Grimm. "Deze parels moeten gezocht en gevonden worden. Dus hier is een tip van haar: ga gewoon op weg naar de regio en ontdek nieuwe Doornroosje-locaties.

De lievelingsplaatsen van Leonore von Falkenhausen