Marina Jürgens

Boswachter in het Staatsbosbouw- en Bosbureau NRW

Helemaal in het groen gekleed, in knickerbockers, met een Saubart op zijn hoed en een jachtgeweer op zijn rug, zwerft de robuuste natuurjongen door het bos. Trots kijkend naar zijn territorium. Altijd aan zijn zijde: de trouwe ruwharige teckel. Dit is het beeld van de boswachter, dat al generaties lang op zijn gezicht is gegraveerd.

Ondertussen ziet de realiteit er anders uit. Marina Jürgens heeft niets te maken met dit cliché. De jonge vrouw draagt modieuze outdoorkleding, heeft haar in een lange paardenstaart, is communicatief en houdt van lachen. En als boswachter van het regionale bosbouwbedrijf Hochstift verzorgt zij een staatsbosgebied van ongeveer 1800 hectare tussen Neuenheerse en Hardehausen.

 Ze is al vier jaar een van de drie boswachters in het staatsbosbeheerdistrict NRW. En ze voelt zich er thuis, ook in het werken met haar mannelijke collega's. "Langzaam veroveren vrouwen de bosbouwsector, en dat is goed." Wat trekt Marina Jürgens aan voor het beroep? "Ik heb altijd al in de buitenlucht willen werken, ik kon me niet voorstellen dat ik de hele dag op kantoor zou zitten", vertelt Marina Jürgens. Ze heeft gewoon frisse lucht om zich heen nodig, is absoluut weerbestendig en zit ook graag "in de modder in ruw terrein". Altijd aan haar zijde in alle weersomstandigheden - "Bruno", een tweejarige Duitse Bracke.

Het Kulturland Höxter en het gebied van het Eggegebergte betekenen voor Marina Jürgens een absolute thuiswedstrijd. Want de 39-jarige groeide op in het romantische dorpje Neuenheerse en speelde als kind altijd al in het bos. Ze houdt van de uitgestrektheid van het landschap, de verscheidenheid van het bos, de wisseling van de seizoenen en dus het intensieve kleurenspel van de loofbomen, die regelmatig van gezicht veranderen. "Dit is echt een lust voor het oog," zegt ze. Ze zegt ook: "We hebben twaalf tot zestien verschillende boomsoorten in het gebied, wat voor mij als boswachter spannend en uitdagend is.

Marina Jürgens heeft een uitgebreid takenpakket: Zij treedt namelijk op als bosbeheerder en specialist voor natuur- en dierenbescherming, als bospedagoog en in het gebruik van bosmachines en houtverkoop. Haar werk vereist organisatietalent en sterke communicatieve vaardigheden, aangezien zij de contactpersoon is voor bosgebruikers, jagers, zagerijwerkers en mensen die op zoek zijn naar ontspanning. Het vaak avontuurlijke en betoverende landschap in de wijk Höxter inspireert de jonge vrouw niet alleen op het werk. "Alle sporten die buiten kunnen worden beoefend zijn goed mogelijk in de regio." Marina Jürgens is graag actief, wandelt over de Eggekamm, rijdt langs de Diemel of ontspant zich met een wandeling met de hond door het gebied van het voormalige cisterciënzerklooster Hardehausen. Ze is altijd onder de indruk van de indrukwekkende dieren in het aangrenzende bizonverblijf. Een van de favoriete plekken in de regio voor de boswachter is de bosrijke omgeving in de witte bossen bij het kleine dorpje Rimbeck. Daar kun je talloze boomsoorten opsporen in een heel klein gebied. De Naure, een romantisch beekje, doorkruist het gebied, en overal omheen nodigen wandelpaden uit om de natuur te ontdekken.
Hoewel Marina Jürgens ook waardering heeft voor het unieke middeleeuwse ensemble van Warburg en het af en toe uitgebreid flaneren in de stad, weet ze: "Ik ben gewoon geen stadsfabriek. Ik hou er niet van als mensen zo dicht bij elkaar zitten."

In het gecultiveerde land heeft de boswachter gelukkig de keuze tussen uitgestrekte stukken land en ontelbare plaatsen om diep adem te halen.

De lievelingsplaatsen van Marina Jürgens