Robert Klocke

Burgemeester Marienmünster

Hij is een van de snelste, met korte mouwen, "Niet ronddwalen, maar de wind in je gezicht voelen", dat is zijn motto. Als Robert Klocke op zijn racefiets springt, gaat hij er echt vandoor. "Dan ben ik al gegrepen door sportieve ambitie, dan ben ik niet bang voor ambitieuze circuits", zegt de burgemeester van Marienmünster, die van racefietsen houdt als een goed evenwicht voor zijn administratieve functie. "Vroeger voetbalde ik, ik kon dat niet meer doen vanwege een blessure, dus ik moest een nieuwe sport vinden."

Om zich ongestoord te kunnen bewegen in het open landschap, voorbij grote wegen en zonder files, is dit precies wat de burgemeester van het district Kulturland Höxter in zijn vrije tijd waardeert. "Ik kan echt mijn hoofd leegmaken." In de regio vindt hij de beste voorwaarden voor zijn passie.  "Gelukkig hebben we ter plaatse een groot aantal goed bewegwijzerde en goed ontwikkelde fiets- en wandelpaden, die voor iedereen geschikt zijn, of hij nu rustig met zijn gezin fietst of op zoek is naar een veeleisende uitdaging", aldus Robert Klocke, die af en toe graag zijn fiets inruilt voor Nordic Walking Stokken.

Een van zijn favoriete tochten - "ondanks de kleine hellingen is dit absoluut mogelijk, zelfs voor minder ervaren mensen" - is de telegraaftour: Het circuit volgt de voormalige Koninklijke Pruisische Optische Telegraaflijn Berlijn-Koblenz (1833-1849) tussen de stations Hungerberg bij Vörden, Lattberg bij Entrup en het station ten zuiden van Oeynhausen op de Bilster Berg.

Ondanks een stevig tempo van reizen heeft Robert Klocke nog steeds oog voor de schoonheid van de regio. "Vooral de telegraaftour is een geweldige manier om ons gevarieerde landschap te leren kennen," beveelt hij aan. En nog een tip: "In ieder geval moeten de gasten stoppen bij een van onze mooiste culturele bezienswaardigheden, de abdij van Marienmünster", zegt Klocke.

Zelfs actief in het bestuur van de Culturele Stichting Marienmünster is de burgemeester trots op de ontwikkeling van de voormalige benedictijnenabdij uit de 12e eeuw tot het moderne cultuur- en ontmoetingscentrum van de regio: "Alleen al op dit kleine gebied en de poort naar de kloosterregio hebben we een breed scala aan vrijetijds- en culturele activiteiten die veel bezoekers fascineren". Hij kon dus helemaal niet begrijpen dat er hier in de regio niets aan de hand is. "Dat is gewoon niet waar, er zijn veel aanbiedingen, mensen moeten er gewoon heen."

Hoewel Marienmünster als een van de kleinste gemeenten van Noordrijn-Westfalen wordt beschouwd, laten de andere bezienswaardigheden in het Kulturland het hoofd van de administratie ook niet koud. "Ik vind de Weser-Skywalk met zijn grote panorama-uitzicht spannend en ik ben ook regelmatig te gast bij de onderhoudende voorstellingen van het openluchttheater in Bökendorf.

Daarnaast is de burgemeester een echte kenner: "Ik mis nooit de Duitse Kaasmarkt in Nieheim, en als het mooi weer is ga ik graag zitten voor een heerlijk drankje bij de Strandgut Höxter met uitzicht op het Godelheimmeer".

De bijzondere lievelingsplek van Robert Klocke is echter terug in Marienmünster: wanneer hij op de bank in de nieuw ontworpen kloostertuin van de abdij zit en zijn blik over de fruitbomen en buitengewone geneeskrachtige kruiden laat dwalen, kan het hoofd van de administratie zich in zeer korte tijd ontspannen. Wie weet, misschien denkt hij wel aan zijn volgende snelle fietstocht.   

De lievelingsplaatsen van Robert Klocke