Zuster Judith Wieland

Abdij van het heilig Kruis Herstelle, directrice van de kloosterwinkel

Zuster Judith Wieland

Dit is een speciale plek, een plek die rust uitstraalt, een plek waar je ineens dichter bij de hemel lijkt te staan.  Hoog boven de Weser in het drielandenpunt van Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Hessen op de fabrikant Berg, is de hectische wereld plotseling ver weg. En dat voor een middagje, voor een kort gesprekje, een wandeling door de mooie kloosterwinkel of voor een hele vakantie. Het verblijf biedt geen uitzicht op zee, geen zon op het strand en geen animatieprogramma. In de Benedictijnenabdij van het Heilig Kruis Herstelle, waar 38 zusters wonen, komen de bezoekers op adem, schakelen ze uit, denken ze na en kunnen ze het lawaai van het dagelijkse leven gewoon buiten laten.

Dit is precies wat zuster Judith op haar spirituele pad begeleidt. De 35 jaar oude Benedictijner non heeft twee jaar lang de kloosterwinkel van de abdij beheerd. Daar verplaatst ze zich van de monastieke stilte naar de buitenwereld en raakt ze in gesprek met veel mensen. "Ik vind het leuk om met mensen te werken, ze vertrouwd te maken met ons leven," legt zuster Judith uit. Ze weet dat veel mensen naar het kloostergebied komen omdat ze nieuwsgierig zijn, ze kennen kloosters alleen van horen zeggen of van kijken. De fascinatie van het onbekende speelt daarbij een grote rol. "Misschien bieden we een soort alternatief voor de sociale realiteit," vermoedt de zuster. Sommige gasten zijn op zoek naar een nieuwe weg omdat ze op een dood spoor zitten, omdat ze professioneel of privé gestrand zijn, of omdat ze geïnteresseerd zijn in spiritualiteit of cultuurhistorie. "Onze gasten hebben heel andere redenen waarom ze tijd met ons willen doorbrengen." En het waarom en waarom wordt altijd geaccepteerd, de mens wordt geaccepteerd zoals hij is.

Als je langer wilt blijven: er zijn 28 comfortabele kamers in het moderne St. Scholastika Guest House. Het klooster nodigt u uit om deel te nemen aan de kerkdiensten. Maar bezoekers hoeven dat niet te doen. "We zijn blij dat de mensen met een deel van het leven bij ons zijn, maar we willen ze niet bekeren of zelfs maar missioneren", benadrukt zuster Judith met een glimlach. Want iedereen kan en mag blijven zoals hij/zij is en zichzelf geven zoals hij/zij is. Er zijn zelden remmingen, het contact is direct hartelijk.  Want: "Wij zijn geen engelen die onder de deken zweven", zegt zuster Judith met een stralende glimlach. Het gevarieerde cursusprogramma kan mensen helpen om meer oriëntatie in hun leven te vinden.

De abdij in Herstelle staat niet op zichzelf. Het culturele erfgoed van de kloosters is prachtig te traceren in de regio, zoals zuster Judith zelf steeds opnieuw ervaart. "Kloosters worden onder de aandacht gebracht, krijgen aandacht en maken deel uit van de regio", zegt zuster Judith met genoegen. Naast het UNESCO-werelderfgoed Corvey - "een indrukwekkende plek die geschiedenis ademt" - is de voormalige abdij Marienmünster natuurlijk de moeite van het bekijken waard voor de bezoekers.

Zuster Judith denkt ook veel na over sport. In haar vrije tijd gaat ze graag wandelen en zwaaien op de fiets. Naast het rustieke Diemel-fietspad is het Weser-fietspad haar persoonlijke favoriet. "Je kunt lange afstanden langs de Weser afleggen zonder veel helling of moeite, zonder dat je het merkt, en daarbij zoveel mooie landschappen ontdekken", zo enthousiast is de actieve Benedictijner non.

Anders moeten de bezoekers zich met al hun zintuigen openstellen voor de kloosterregio. "Voel het pad onder je voeten met kleine stapjes en ervaar de overvloed aan dingen om te zien," zegt zuster Judith. Haar familie uit Frankenland brengt trouwens graag hun vakantie door in de abdij van Herstelle. "Voor mijn vader is het bebouwde land nu de favoriete vakantiebestemming." 

"Voor mijn vader is het bebouwde land nu de favoriete vakantiebestemming."