Verena Arendes

Natuur- en landschapsgids in het district Höxter

Niet met een volle rugzak, dikke wandelschoenen en robuuste functionele kleding gaat ze op reis maar met een mandje in haar hand. Een klein meisje en misschien een boekje ter referentie: Verena Arendes heeft altijd het landschap en de bijzondere schatten in het vizier. De reisgids en kruidendokter is meerdere malen per dag in de frisse lucht. Niet alleen om de Labrador hond "Mona" regelmatig uit te laten, maar ook om de paden te verkennen, de fauna & flora te verkennen, en om rozemarijn, tijm, salie & co. te verzamelen en te verwerken.

Voor Verena Arendes betekent wandelen in de eerste plaats het aanscherpen van het zicht op de natuur, het bewust worden van de bijzonderheden van de regio en het steeds opnieuw leren van iets nieuws. "Natuurlijk zijn er geen hoge bergen of de ruisende zee ter plaatse te beleven, maar het cultuurlandschap van het district Höxter is rijk aan bossen, meren, rivieren, beken, weiden, velden, hagen en biedt nog veel meer", vertelt de autochtone Saksen over haar uitgekozen woning.

Verena Arendes kwam elf jaar geleden naar de wijk Höxter en werd meteen verliefd op het gevarieerde landschap. "Het heeft iets origineels en biedt een enorme verscheidenheid aan kleinschalige activiteiten". Verena Arendes, die nu thuis is in Borgentreich, houdt van de verschillende seizoenen, geniet van hoe de natuur steeds weer van gezicht verandert en nieuwe stemmingen verspreidt.

En de natuurliefhebber weet het: voor elke behoefte, voor elke smaak en voor elk fitnessniveau heeft het Kulturland echte wandelparadijzen in petto. Of het nu op de Eggeweg is, in de prachtige natuur, of het nu gaat om pelgrims op rustige paden of om wandelaars op avontuurlijke routes, de regio vertelt overal verhalen en krijgt daarnaast echt lichaam en ziel in beweging. En het wandelen verandert, volgens de expert. Zuurstof wordt door het lichaam gepompt, je voelt je frisser, je bloedsomloop komt op gang en wandelen is een echte calorieënvreter.

Verena Arendes heeft zich gespecialiseerd in kruidenwandelingen. "Alleen hardnekkig rondlopen op het platteland is niet meer voldoende", weet de Kulturlandgids uit ervaring. De mensen uit de stad willen iets leren over de regio, over de mensen en over de planten die lokaal groeien. "En dit plezierwandelen is een leuk onderwerp waar veel mensen zich mee bezig kunnen houden, want gezond eten is erg in de mode", zegt Verena Arendes. Vooral jongeren en gezinnen zijn geïnteresseerd in het genieten van de natuur, de gezondheid en het koken.

Als echte favorieten voor wandelen, verzamelen en verhalen vertellen noemt Verena Arendes de Desenberg, de dichte bossen van de Egge rond de Iburg en ook de romantische Neuenheerse met de aloude collegiale kerk en de mooie schoolkloostertuin, die diepe inzichten geeft in geneeskrachtige en wilde kruiden. Maar uw persoonlijke lievelingsplek is het uitgestrekte gebied rond het voormalige cisterciënzerklooster Hardehausen tot aan het bizontenverblijf en het bosinformatiecentrum Hammerhof. "Alles wat de natuur in Kulturland zo fascinerend maakt, is daar in een klein gebied te vinden", zegt de KulturLandFührerin. En als iemand uit de wandelgroep moet afbreken omdat er blaren op de voet drukken of zelfs de enkel verstuikt is, is dat geen probleem. Want Verena Arendes heeft altijd de kruidenapotheek met de helpende medicinale planten bij zich.          

De lievelingsplaatsen van Verena Arendes