Europafietspad R1

Meer dan 3.500 km door Europa

3.500 km van west naar oost, negen Europese landen en talrijke bezienswaardigheden - als geen andere fietsroute biedt de R1 European Cycle Route de mogelijkheid om de mensen, de natuur en de cultuur van Europa te ervaren.

Op zijn weg over het Europese continent verbindt de R1 de Franse Kanaalkust bij Boulogne-sur-Mer met Hanze- en handelssteden in België en Nederland.

Met de wind in de rug van de Noordzee passeert hij Nederlandse windmolens en in Duitsland eerst het uitgestrekte Münsterland alvorens het Teutoburgerwoud te bereiken, het Weserbergland in te gaan en vervolgens het Harzgebergte op te slingeren. De route slingert zich verder naar het UNESCO-werelderfgoed "Dessau-Wörlitzer Gartenreich", doorkruist de prachtige Elbe-weiden en duikt in de middeleeuwse vier-landen regio van de Fläming. In Potsdam en Berlijn snuift hij de lucht van de hoofdstad op, om vervolgens in de Märkische Schweiz naar nieuwe hoogten te stijgen.

Vergezeld door trekvogels bereikt hij het laagland van de Oder en de Warthen in Polen. Na het verlaten van kasteel Marienburg aan de linkerkant en het Mazurische merengebied aan de rechterkant, komt de R1 in de buurt van Königsberg eenzame Oostzeestranden tegen. Hij balanceert over de spectaculaire duinen van het Curonian Spit naar de Baltische Staten: na de Litouwse kuuroordarchitectuur en het door geschiedenis doordrenkte Riga (Letland), verkent hij de steden, heidevelden en bossen van Estland om uiteindelijk een razend hoogtepunt te bereiken in het Russische Sint-Petersburg.

Het regionale gedeelte in Noordrijn-Westfalen is bijzonder aantrekkelijk wat landschap en cultuur betreft. De route voert langs vele hoogtepunten over ca. 275 km van Vreden aan de Nederlandse grens over het Münsterland tot Höxter aan de Weser.

 

In Noordrijn-Westfalen voert de Europaradweg eerst door het vlakke parklandschap van Münsterland - de ideale start voor uw ontdekkingstocht door Europa van west naar oost. Vlakbij de Nederlandse grens bevindt u zich meteen midden in een van de grootste natuurgebieden van Noordrijn-Westfalen, het Zwillbrocker Venn. In dit veengebied leven onder meer lachmeeuwen en flamingo's. Prachtige kastelen en indrukwekkende landhuizen liggen op de route naar de universiteitsstad Münster. Via het kleine bedevaartsoord Telgte bereikt u de hippische stad Warendorf, waar u de staatsstoeterij NRW kunt bezoeken.

Vanuit Münsterland gaat de R 1 verder door het Teutoburgerwoud. Hier getuigen de vele historische bezienswaardigheden van een lange geschiedenis. Het Hermann Monument bij Detmold bijvoorbeeld herdenkt de Slag bij het Teutoburgerwoud en zijn "held", de Cheruskische vorst Arminius. Vele prachtige tuinen en kloosters langs de route zijn een bezoek waard. Maar ook de talrijke historische stads- en dorpskernen met gebouwen uit de Wezerrenaissance en cultuurhistorische bezienswaardigheden zijn een bezoek waard. In het museumlandschap van Nieheim kunnen fijnproevers in de voetsporen treden van de Westfaalse smaak.

Aan het einde van het deel van Noordrijn-Westfalen bereikt de R1 dan de regio Weserbergland met de Weser. Hier wacht u nog een cultureel hoogtepunt met kasteel en klooster Corvey in de onmiddellijke nabijheid van Höxter. Corvey was immers ooit een van de invloedrijkste kloosters van Europa en staat sinds juni 2014 op de werelderfgoedlijst van UNESCO onder de titel "De Karolingische westwerken en de Civitas Corvey", waarmee het het 39e werelderfgoed in Duitsland is.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)