Europafietspad R1

Meer dan 3.500 km dwars door Europa

3.500 km van west naar oost, tien Europese landen en talrijke bezienswaardigheden – zoals geen ander fietspad biedt het Europafietspad R1 de mogelijkheid om kennis te maken met mens, natuur en Europese cultuur.

De R1 verbindt op zijn weg door het Europese continent de Franse kanaalkusten bij Boulogne-sur-Mer met de hanze- en handelsteden in België en Nederland.

Met de noordzeewind in de rug komt de fietsweg voorbij de Hollandse windmolens en in Duitsland loopt het vervolgens door het wijdse parklandschap van Münsterland. Daarna bereikt het Europafietspad het Teutoburgerwoud en loopt het verder door het Wezerbergland en dan richting de Harz. Het Europafietspad slingert verder richting het UNESCO-Wereldcultuurerfgoed, „Dessau-Wörlitzer Gartenreich“, doorkruist het wondermooie Elbauen en duikt dan in het middeleeuwse Vier-Burchtenland van de Fläming (stuwwal). In Potsdam en Berlin kunt u tijdens de tocht de hoofdstadslucht opsnuiven, waarna de tocht dan omhoog gaat over de heuvels van het Märkische Zwitserland.

Vergezeld door trekvogels bereikt het fietspad de Oder- en Wartevallei in Polen. Nadat de R1 de Marienburg links en het Masurische meer rechts achter zich heeft gelaten, loopt de tocht verder langs de eenzame oostzeestranden bij Königsberg. Dan verloopt de weg door de spectaculaire duinen van de Koerse Schoorwal en loopt verder door de Baltische Staten: na de Litouwse Bäderarchitectuur en het geschiedenisrijke Riga (Letland) kunt u tijdens de tocht de steden, moerassen en bossen van Estland verkennen. Uiteindelijk bereikt u in het Russische St. Petersburg een spectaculair hoogtepunt.

Noordrijn-Westfalen – genotsvol en afwisselingsrijk

Het regionale gedeelte van dit traject in Noordrijn-Westfalen is landschappelijk en cultureel bijzonder aantrekkelijk. De fietsweg komt aan vele bezienswaardigheden voorbij over een lengte van ca. 275 km, van Vreden aan de Nederlandse grens, dwars door het Münsterland tot Höxter aan de Wezer.

In NRW loopt het Europafietspad vervolgens door het vlakke parklandschap van Münsterland - de ideale start om een ontdekkingstocht te maken door Europa van west naar oost. Nabij de Nederlandse grens zit men al midden in een groot beschermd natuurgebied van Noordrijn-Westfalen, het Zwillbrocker Venn. In dit moeraslandschap zijn onder andere kokmeeuwen en flamingo's gevestigd. Prachtige kastelen en aanzienlijke herenhuizen omzomen de verdere weg naar de universiteitsstad Münster. Dan gaat de tocht verder over het kleine heiligdom Telgte naar de ruiterstad Warendorf, waar de paardenfokkerij NRW bezocht kan worden.

Vanuit Münsterland loopt de R1 verder in het Teutoburgerwoud. Hier getuigen vele historische bezienswaardigheden van een lange geschiedenis. Het Hermannsdenkmal (monument) bij Detmold herinnert bijvoorbeeld aan de veldslag bij het Teutoburgerwoud en zijn „held“ Arminius, vorst van de Cherusken. Niet alleen het kleine aantal heerlijke tuin- en kloosterterreinen op dit traject, maar ook de talrijke historische stads- en dorpskernen met gebouwen uit de Wezerrenaissance en cultuurhistorische bezienswaardigheden zijn een bezoekje waard. In het Westfalen Culinarium in Nieheim kunnen genieters in de voetsporen van de Westfaalse smaak stappen: er zijn vier musea gewijd aan de vijf Westfaalse basisvoedingsmiddelen brood, kaas, hesp, bier en schnaps.

Aan het einde van het deeltraject Noordrijn-Westfalen bereikt de R1 dan het Wezerbergland met de Wezer. Hier kunt u met het kasteel en klooster Corvey in de directe omgeving van Höxter nog een cultureel hoogtepunt verwachten. Corvey was ooit een van de invloedrijkste kloosters van Europa.


Routebeschrijving van Horn bis Höxter in TEUTO_Navigator: