Eggeweg

Een wandeling op de Eggeweg is een heel bijzondere ervaring – de eerste „Qualitätsweg Wanderbares Deutschland“ (kwaliteitslabel) en deel van de Hermannshöhen.

In september 2004 heeft de Deutsche Wanderverband (Duitse wandelvereniging) de Eggeweg over heel Duitsland gehuldigd als eerste „Qualitätsweg Wanderbares Deutschland“. Enkele beoordelingscriteria waren de volledige en duidelijke wegmarkeringen, landschappelijke diversiteit en een groot aandeel aan natuurwegen.

Het bijzondere aan de Eggeweg is dat het één van de oudste wegen van Duitsland is. Hij schetst het historisch verloop van een heer– en handelsweg en is ouder dan alle andere historische handelswegen, zoals de Königsweg (via regia). De Eggeweg is onderdeel van de Europese wandelroutes Nr.1 (Noordzee – Bodenzee – St. Gotthard – Middelandse zee) en verbindt over een traject van 70 km de rug van het Eggegebergte in het noorden met het Sauerland in het zuiden.

De route begint in het noorden aan de Externsteinen bij Horn-Bad Meinberg en eindigt in het zuiden in het Diemeldal bij het oude Saksische Eresburg, vandaag beter bekend als de Obermarsberg. Op deze weg komt men vele bezienswaardigheden tegen zoals het voormalige Benedictijnenklooster Willebadessen, de burcht Iburg en het voormalige Cisterciënzerklooster bij Hardehausen.

Over zijn volledige lengte is de weg met een witte X (resp. E1) gemarkeerd, Van de ± 70 km is er op bijna 30 km een voetpad aangelegd langs de weg. 23 schuilhutten bieden de wandelaars onderdak als het regent. Vanzelfsprekend kan u de Eggeweg ook all-in beleven. Dit houdt in dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het vervoer van uw bagage en accommodatie.

 


Routeplanning in TEUTO_Navigator: