Beverungen - Waar de bok tuinier wordt

Halfdroge grasvelden met exotisch ogende orchideeën, bergweiden met bonte bloemen, weelderige loofbossen en koele rivierdalen zorgen overal waar u gaat en staat voor afwisseling.

Dit is zeker één van de mooiste wandelroutes van het Wezerbergland, die u over de heuvels aan weerskanten van het Wezerdal voorbij de dorpjes Dalhausen en Jakobsberg leidt.

Bijzondere hoogtepunten van deze 13 km lange wandeling zijn de prachtige uitzichten over het Beverdal en het kruispunt aan de Kiepenberg.

Wanneer uw voeten vermoeid worden, nodigen comfortabele ligbanken op idyllische rustplaatsen u uit om er even te blijven vertoeven. En kinderen verheugen zich op de niet zo alledaagse ontmoeting met de levendige geiten in de veeweiden rondom Dalhausen. 

De „koe van de kleine man

Tot midden vorige eeuw waren de hellingen rond Dalhausen voor de talrijke geiten niets meer dan kale weiden. Geiten waren goedkoper en eenvoudiger te onderhoudend dan koeien, ze brachten goede melk en leverden vlees. De kuddes omvatten 300-400 van deze dieren, die bekend staan om hun individualisme en eigenzinnigheid, wat het voor de geitenherder geen gemakkelijke opgave maakte om ze naar boven en naar beneden te drijven.
Loofbladeren van bomen en struiken zijn het lievelingseten van de geit. Daarvoor klimmen ze ook tot in de takken. Kruiden eten ze daarentegen amper. Geitenweiden zien er daarom uit als rijkbloeiende droge grasvelden.  

Op twee plaatsen loopt de wandelroute door de geitenweiden. Hier kan u met de dieren in contact komen. Vooral in het voorjaar, wanneer de jonge geitjes door de weiden razen, is het dolle pret voor kinderen. Ondertussen is het drijven van de geiten van de bergweide naar de stallen in september uitgegroeid tot een waar volksfeest. Dan kunnen kinderen de feestelijk versierde geiten met een touw doorheen het dorp afvoeren.


Tip voor deze wandeling:

  • Tijdens de 19de eeuw was de ambacht van mandenmaker voor vele dorpsbewoners een belangrijke tak van nijverheid.
  • Daarover en over de geschiedenis van de mandenmakerij vertelt het mandenmakermuseum, dat niet ver van de route verwijderd ligt. Het museum is van april tot oktober geopend en kan op aanvraag door groepen bezocht worden, ook buiten deze periode.