Borgentreich - Een duik in de Muschelkalkzee

Het Eco Pfad Muschelkalk verbindt deelstaten met elkaar en loopt over een lengte van bijna 12 km en in een tijdspanne van 3½ uur over heuvelruggen en door het dal van de Diemel.

Begin aan de parking van de "Erlesene Natur" aan de Lindenstätte nabij Körbecke. Als u door het kalkbeukenbos wandelt, komt u uiteindelijk terecht op de rondweg en de uitkijkpost bij de "Schwiemelkopf". Vanaf deze uitkijkpost heeft u mooi uitzicht op de meander van de Diemel.

Aan de voet van de rots steekt u de Diemelbrug over. Achter de baanondertunneling bevindt zich de Stenderberg, een kalksteenmassief met resten van een voormalige verdedigingstoren uit de 11de eeuw. Het traject loopt door het dorp Ostheim en dan door het wondermooie jeneverbessenheide »Ostheimer Hute«.

Nu gaat de tocht weer verder door het bos. Bij het verlaten van het bos loont de 50m lange, linkse wegvertakking op de scheiding bij een weide ook de moeite. Van hier uit heeft men een prachtig uitzicht.

In Lamerden steekt u opnieuw de Diemel over en wandelt u lichtjes bergop naar de overblijfselen van de loopgraven van de Zevenjarige Oorlog. Van hier uit heeft u ook een mooi uitzicht op het Diemeldal, waarvan men ook kan genieten vanop de daaropvolgende ligbank met panoramisch zicht op het landschap. Over natuurlijke wegen loopt u door een houthakkersbos, dat een overblijfsel is van vroegere bosbouw, alsook een opwellende bron en kalk-beukenbossen, die in het voorjaar door duizenden lentebloemen bezaait zijn.

Het Diemeldal draagt het label »Prime Butterfly Area« (een belangrijk Europees vlindergebied).