Nieheim - Onderweg op het natuuravonturenpad

Inzichten in de natuur
Voorbij borrelende bronnen, vruchtbare velden, bloeiende weiden en de Nieheimse rieten hagen beleeft u de natuur en de geschiedenis met al uw zintuigen. Op 18 stations nodigen we je uit om de natuur op een speelse manier te bevragen, te herkennen en te begrijpen. U ervaart de biologische en fysieke processen en de eigenaardigheden van de natuur direct ter plaatse. Een "klein zwart vogeltje" wijst u de weg door bos- en weidelandschap naar de belevenissen.

Vlechten & binden
Het klinkt zo eenvoudig: plant hazelnoten, bind ze vast in drie lagen en je hebt een gevlochten haag. En toch is de gevlochten heg van Nieheim een echt kunstwerk en diende het als levende omheining tussen de weilanden. Door veranderingen in de landbouw zijn de laatste 50 jaar steeds vaker geweven hagen vervangen door draadschermen of uitgegroeid tot veldhagen. Maar ook nu nog kan de wattle hedge een belangrijke bijdrage leveren aan de ecologische stabiliteit van het landschap. Het dient als bescherming tegen de wind en is een broedplaats voor zeldzame vogelsoorten.

Aanval
De Wartturm op de Holsterberg is een getuige van de stadsrechten van Nieheim, die sinds ongeveer 1243 bestaan. Geïnspireerd door het versterkte karakter van de toren is hier het kunstwerk "Attacke" van de Nederlandse kunstenaar Auke de Vries te vinden. Het bestaat uit vijf speren die in de muur van de toren zijn verankerd. Het uitzicht vanaf de bovenste verdieping van de toren is prachtig.