Nieheim - Telegraafbaan

Ga op zoek naar sporen van de eerdere nieuwsuitzending in koninklijk Pruisen. De "Royal Prussian Optical Telegraph Line" liep in totaal over 62 stations van Berlijn naar Koblenz. Van 1833 tot 1849 werden militaire berichten over de bijna 600 kilometer lange lijn verzonden door middel van signaalvleugels op de daken van stations, torens of kerken. Tijdens deze tour kunt u drie van de voormalige stations bezoeken en genieten van een fantastisch uitzicht.

Pad van de gevleugelde woorden

Op het telegraafpad loopt u ongeveer 18 km van het bijna 600 km lange optische communicatiepad. De weg leidt u bij Bilster Berg kort door Südholz en vervolgens door het heuvelachtige heggenlandschap van Nieheim. Zorg ervoor dat u een verrekijker meeneemt, zodat u het volgende station gemakkelijk kunt zien. Omdat de drie telegraafpalen weer met elk zes vleugels zijn uitgerust en eigenlijk

met elkaar te communiceren. Niet alleen voor vrienden van optische telegrafie een interessante en indrukwekkende ervaring.

Prachtig uitzicht

vanaf een hoogte van 350 m die kunnen genieten van de steile klim naar de Hongerberg en de ca. 90 treden

naar het uitkijkplatform wordt beloond met een geweldig uitzicht.  Tegelijkertijd houdt de toren de herinnering levend aan station nr. 30 van de optische telegraaflijn, die daar 175 jaar geleden werd opgericht. De toren staat in de directe omgeving van het voormalige station, dat in 1850 werd afgebroken, en op de fundamenten waarvan nu de Hongerbergkapel staat.