Tour 6 - Steinheim - Op heuvels vol (voor)uitzichten

Onderweg op de eerste gecertificeerde kwaliteitsweg van “Wanderbares Deutschland” (Wandelen in Duitsland).

Via de idyllische toegangsweg bereikt u vanuit de Steinheimse deelgemeente Sandebeck de Eggeweg op de kam van de bergketen. Het hoogtepunt van de tocht is de top van de Eggeweg: Vanaf de Eggetoren op de Pruisische Velmerstot heeft u een prachtig uitzicht op het Teutoburgerwoud en het landschap voor het Eggegebergte.

Vanuit het wandeldorpje Sandebeck bereikt u via een korte, maar inspannende klim op het laatste derde deel van de toegangsweg uiteindelijk de Eggeweg op de kam van de bergketen. De Egge is de leefomgeving van talrijke zeldzame diersoorten, zoals wilde katten, zwarte ooievaars en hazelhoenen. De vele rotsspleten en spelonken doen dienst als een onderkomen voor vleermuizen. Grote oppervlaktes van het natuurpark zijn erkende Europese natuurreservaten.

De gehele Eggeweg is vrijwel volledig natuurlijk en geeft een zeer onvervalste indruk. De wandeling verloopt op dit stuk weg vooral over natuurpaden door stille bossen ver weg van de bewoonde wereld. Door diepe beukenbossen leidt hij u steeds opnieuw vlak langs de steile rotswanden aan de oostkant van de Egge.

De Pruisische Velmerstot is met zijn hoogte van 468 m het hoogste punt van het Eggegebergte, de nabijgelegen Lippische Velmerstot is met 441 m zijn kleine broertje. Beide bergtoppen waren in het verleden grensgebieden - wat ook de namen verklaart. De Pruisische Velmerstot was tot 1994 verboden militair gebied. Tegenwoordig is de top beschermd. Om de plek voor toeristen en wandelaars nog aantrekkelijker te maken, werd op de Pruisische Velmerstot de Eggetoren gebouwd. De toren is een 17 m hoge houtconstructie, waarvan het uitkijkplatform zich op een hoogte van meer dan 9 meter bevindt en een schitterend panorama biedt van de Egge, het Teutoburgerwoud en het Wezerbergland tot en met het Sauerland.