Over alle grenzen heen - van het katholieke klooster tot de protestantse kerk

Omdat nederigheid een van hun principes was, samen met armoede, noemden de Franciscaanse Broeders Minor zichzelf Minores Fratres. Op initiatief van de abt van Corvey, Hermann von Holte, vestigden leden van de bedelorde zich in 1248 in Höxter. Hun werk eindigde met de komst van de Reformatie (1533), en in 1573 verlieten ze de stad tijdelijk. De kerk van 1283 werd overgenomen door de protestanten en de kloostergebouwen werden gesloopt. De Franciscanen, die in 1628 voor korte tijd terugkwamen, richtten een nieuwe omheining in vakwerk op en de kerk kwam in 1674 weer in hun bezit.

Het lot van de Minderjarigen die meerdere malen uit Höxter werden verdreven, weerspiegelt de biechtelijke onrust van die tijd. In 1804 werd het klooster uiteindelijk ontbonden. Tegenwoordig zijn de kerk en de voormalige ommuurde gebouwen eigendom van de protestantse gemeenschap.

Het is de moeite waard om te zien:

Maria-kerk uit 1283, uitgebreid door het koor in 1320 (gotische trapzaal, tegenwoordig protestantse parochiekerk) - het stenen oksaal is een van de oudste in zijn soort in Westfalen. Voormalig kloostergebouw in vakwerkbouw, vandaag protestantse parochiecentrum.

Het gotische gebouw staat ook bekend om zijn gospelateliers:

www.musikalisches-zentrum-hx.de


St. Marienkirche
Ev. Kirchengemeinde Höxter
Brüderstraße 9
37671 Höxter

Tel.  05271 7586

http://www.evangelisch-in-hoexter.de