Op bezoek bij het UNESCO werelderfgoed Corvey

Het klooster Corvey, gelegen aan de westelijke oever van de Weser, was een van de belangrijkste keizerlijke abdijen van de Middeleeuwen en zijn religieuze en culturele invloed had een impact tot ver buiten de regio.

De voormalige keizerlijke abdij Corvey is het hart van het kloostergebied. Rond 816 stichtten Benedictijner monniken van het Corbie-klooster in Noord-Frankrijk een religieuze orde in het tot dan toe ongevestigde Hethis. In 822 verplaatsten de monniken hun klooster naar de Weser uiterwaarden. Het land werd ter beschikking gesteld door keizer Lodewijk de Vrome, die het klooster royaal begiftigde met privileges en extra eigendommen. Door uitgebreid zendingswerk, een constante toename van het eigendom en een intensieve cultivering van wetenschap en kunst ontwikkelde NovaCorbeia - de Nieuwe Corbie - zich tot een religieus, economisch en cultureel centrum dat tot ver buiten de regio straalde. Sinds de overdracht van de relikwieën van de heilige Vitus (836) was Corvey ook een belangrijk bedevaartsoord. Getriggerd door wanbeleid, oorlogen en het verval van de monastieke gebruiken, begon het tegen het einde van de 10de eeuw te dalen, maar de verheffing tot prinselijke abdij (1220) veranderde daar niets aan.

Tijdens de 30-jarige oorlog werd het klooster grotendeels verwoest, met uitzondering van de Karolingische westerse werken. Tijdens de wederopbouw werden vanaf 1667 het barokke complex, dat qua omvang en vormgeving meer op een kasteel leek, en de in dezelfde stijl gebouwde abdijkerk met zijn prachtige interieur gebouwd. Als prins-bisdom sinds 1792 werd Corvey in de loop van de secularisatie (1803) een seculier vorstendom, waarvan het grondgebied in 1840, na enkele wisselingen van de heerschappij, aan het hertogelijke huis van Ratibor en Corvey toebehoorde. De familie is nog steeds de eigenaar van het kasteel en de eigendommen die er vandaag de dag bij horen.

Gunstig gelegen aan het Wezer-fietspad en de boothalte, biedt kasteel Corvey culturele evenementen van topklasse en een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden - met name het tussen 873 en 885 gebouwde Westwerk, een van de belangrijkste architectonische monumenten in Duitsland en het "gezicht" van het Werelderfgoed. Ook van groot cultureel en historisch belang is de Princely Library, die 74.000 delen bevat en waar ooit de dichter Hoffmann von Fallersleben woonde.

Duitse tekst: Dipl. Des. Dipl. Soz. Annette Fischer

Bezienswaardig

In en rond Corvey

Karolingisch westwerk met architectuur en muurschilderingen uit de tijd van de bouw, abdijkerk, klooster, kerkhof met het graf van Hoffmann von Fallersleben, parkachtig buitengebied met dertien Lindenkruis, vorstelijke bibliotheek, keizerzaal, historische salons, permanente tentoonstelling "Het millennium van de monniken", permanente tentoonstelling "De zoon van de bibliothecaris, Franz Hoffmann-Fallersleben", speciale tentoonstellingen.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Het waard om te weten

Van universele waarde

Eenvoudig van buiten, tijdloos mooi van binnen, al met al uniek: Het Corveyer Westwerk is het enige overgebleven bewijs van dit type gebouw wereldwijd en een van de weinige overgebleven voorbeelden van Karolingische architectuur en interieurontwerp. Het Westwerk Karolingische gebouw heeft, gezien het grote belang ervan, een bijzondere erkenning gekregen. In juni 2014 werd het samen met het oude, archeologisch bewezen kloosterdistrict, de zogenaamde Civitas Corvey, opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Contact

Kulturkreis Höxter-Corvey GmbH
Museum Höxter-Corvey
Schloss Corvey
37671 Höxter
Tel. 05271 68168

Welterbe Westwerk
Katholische Kirchengemeinde St. Stephanus und Vitus Corvey
Tel. 05271 498980
Tel. 05271 4989820