Netheradweg

Reizen door de wetlands

Van de bron van de Nethe tot waar hij uitmondt in de Weser, van Bad Driburg tot Höxter, volgt de 65 kilometer lange Netheradweg de loop van de rivier. Het laat je een natuurlijk landschap ervaren dat ideale omstandigheden biedt voor talrijke zeldzame dieren
voor veel zeldzame dieren: IJsvogels broeden op steile oevers, forellen en vlagzalmen paaien op grindbanken, weelderige hoge struiken en smalle galerijbossen bieden een habitat voor de sprinkhaanzanger en de nachtegaal, en steenuilen broeden in boomgaarden. Traditionele en nieuw aangelegde ondiepe oevers verleiden je tot een verfrissende duik in het koele water.

Het Netheradweg heeft ook op cultureel gebied veel te bieden: De zogenaamde Eggedom is al van verre zichtbaar en verheft zich bijvoorbeeld boven het dorp Neuenheerse. De kerk is nu in gebruik als katholieke parochiekerk, maar behoorde ooit toe aan het klooster van de Hoge Adellijke Dames van Heerse. De naburige waterburcht van Heerse wordt door een stichting beheerd als privémuseum.

Het recreatiegebied Godelheim met zwemmeer, speeltuinen en sportfaciliteiten zoals jeu de boules, beachvolleybal, skatepark, pompenbaan en nog veel meer zorgt voor afwisseling.

In het territorium van de ijsvogel

De uiterwaarden van de Nethe bieden ideale omstandigheden voor veel zeldzame dieren. Op deze tocht heb je bijvoorbeeld de kans om de ijsvogel in zijn natuurlijke habitat te ontdekken. Het
is een van de kleurrijkste vertegenwoordigers van de lokale vogelwereld en voedt zich voornamelijk met kleine vissen en waterinsecten. Op de steile oevers van de Nethe broedt hij in grotten die hij zelf heeft gebouwd.

Dromen onder groene daken

Het wilgenpaleis ligt direct aan de oever van de Nethe en bij de ingang van het Rheder Landschapspark: een levend bouwwerk geweven uit honderden wilgenstaven. Het koepelvormige gebouw met zijn twee torens doet denken aan het westwerk van het werelderfgoed Corvey. Of je nu wilt
zonnebaden op de ligstoelen, je voeten verfrissen in het koele water van de Nethe of een sightseeingtour maken: Zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)