Nieheim - In het rijk van de groene koning

Alles in het groen
Met zijn lindehagen, oude knotwilgen en natuurlijke beekjes lijkt het landschap tussen de gezellige dorpskernen van Steinheim en Nieheim bijna op het decor van een sprookje - inclusief de Kikkerprins. Want het oude cultuurlandschap links en rechts van de Emmer herbergt talrijke amfibieën.
Een van hen is de boomkikker, populair als de "Kikkerkoning" uit het sprookje van Grimm. Wie van fietsen trek krijgt, is in Nieheim aan het juiste adres: in het Nieheimse museumlandschap kunt u kennismaken met regionale levensmiddelen.

De levende omheining
Naast de weiden zijn de omheiningen van Nieheim een bijzonder kenmerk van het landschap:
Houtige planten kunstig verweven in levende omheiningen. Voor een wattelhaag worden hazelnoottakken zo dik als een duim gebogen en met wilgentenen stangen gebonden. Uiteindelijk ontstaan er drie lagen gevlochten takken van ongeveer 1,50 meter hoog, die de wilgen tussen de hazelaarstruiken stabiel begrenzen.
De lamelhagen dienen ook als bescherming tegen wind en overstromingen en vormen belangrijke habitats voor zeldzame vogelsoorten.

Een audiëntie bij de boomkikker
In het Bebertal en in de kleigroeves van Nieheim heeft u de kans om de kleine verfgroene hopper in zijn natuurlijke habitat te bezoeken. En zelfs als u hem niet direct te zien krijgt, kunt u gemakkelijk luisteren naar zijn luide koorzang, die op warme april- en meiavonden vanaf de schemering wordt uitgevoerd.

Een bezoek met Toni
In juni 2007 deed een amateur-paleontoloog een opzienbarende vondst van oude dinosaurusbotten in de kleiput bij Nieheim. Het LWL Museum in Münster voerde onmiddellijk een reddingsopgraving uit en vond in de kuil het nog coherente skelet van een plesiosaurus, die in totaal 4,5 meter lang is. De zwemmende dinosaurus "Toni" leefde in de zeeën van de Middeleeuwen van de Aarde. Het geslacht was tot 2007 onbekend.
In de Lattbergtoren bij Entrup kunt u de replica van het zwemmende dinosaurusskelet bewonderen en aan de hand van talrijke informatieborden meer te weten komen over de verschillende tijdperken of gewoon van het uitzicht genieten vanaf de panoramavloer.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)