In het rijk van de groene koning

Kikkers, uiterwaarden & lattenhagen

Met zijn lattenhagen, oude knotwilgen en natuurlijke beekjes lijkt het landschap tussen de stadscentra van Steinheim en Nieheim bijna op het decor van een sprookje - inclusief kikkerkoning. Dat komt omdat het oude cultuurlandschap links en rechts van de Emmer een thuis is voor talloze amfibieën. Hiertoe behoort ook de boomkikker, die algemeen bekend staat als de "Kikkerkoning" uit de sprookjes van Grimm.
Weg van drukke wegen en met slechts een paar klimmetjes voert de tocht langs beken en riviertjes door dit uiterwaardenlandschap dat rijk is aan soorten.

Naast de uiterwaarden wordt het landschap gekenmerkt door de Nieheimse lattenhagen: houtachtige planten die kunstig tot levende hekken zijn geweven. Voor een geweven heg worden hazelnoottakken zo dik als een duim gebogen en gebonden met wilgenstaven. Het resultaat zijn drie lagen geweven takken van ongeveer 1,50 meter hoog, die een stabiele grens vormen tussen de hazelnootstruiken en de wilgen. De wilgenhagen dienen ook als wind- en overstromingsbescherming en vormen een belangrijke habitat voor zeldzame vogelsoorten. Sinds 2018 is de Nieheimse lattenhaag opgenomen in het nationale register van "Immaterieel Cultureel Erfgoed".

Lattbergtoren

In de buurt van het kleine dorpje Entrup verrijst een uitzichttoren met een vreemde installatie op het dak. De 33 meter hoge constructie doet denken aan de Pruisische optische telegraaflijn, die tot het midden van de 19e eeuw Berlijn met Koblenz verbond. Terwijl je naar boven klimt, kun je de replica van het zwemmende dinosaurusskelet "Toni" bewonderen, waarvan de botten werden gevonden in de kleigroeves bij Nieheim, en vervolgens genieten van het prachtige panoramische uitzicht vanaf het uitkijkplatform.

Nieheimer Tongruben

Vanaf het nieuw gecreëerde uitkijkpunt bij de kleigroeves van Nieheim heb je een prachtig uitzicht op de oude vijvers en de ongerepte omgeving. Met een beetje geduld kun je hier watervogels en amfibieën observeren. De bijzonderheden van het natuurreservaat worden ook uitgelegd langs een korte rondwandeling met korte audiofragmenten.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)