Route 8 - Nieheim - In het rijk van de groene koning

Alles in het groen
Met zijn vlechthagen, oeroude knotwilgen en natuurlijke beken lijkt het landschap tussen de gezellige stadskernen van Steinheim en Nieheim bijna het decor voor een sprookje te zijn – inclusief Kikkerkoning. Dit komt doordat het cultuurlandschap links en rechts van de Emmer de thuis is van vele amfibieën, waaronder de boomkikvors. Deze kikker is zeer geliefd als “Kikkerkoning” uit de sprookjes van de gebroeders Grimm. Wie van het fietsen honger krijgt, is in Nieheim op de juiste plaats: in het Westfalen Culinarium leert u de regionale producten kennen – en kunt u kaas, ham, brood en bier proeven.

De haag
Naast rivierlandschappen vormen vooral de vlechtheggen van Nieheim het landschap: struikgewas stijlvol verweven tot levende hagen. Voor vlechtheggen worden hazelaartakken – zo dik als een duim – gebogen en met wilgentwijgen verbonden. Uiteindelijk ontstaan er dan 3 niveaus van gevlochten takken met een hoogte van 1,50 meter, die tussen de hazelaarstruiken stabiel de weiden begrenzen. De vlechtheggen dienen bovendien ook als wind- en hoogwaterbescherming en vormen belangrijke biotopen voor zeldzame vogelsoorten.

Op audiëntie bij de boomkikvors
In het Beberdal en de Tongruben (kleiputten) van Nieheim heeft u de kans de kleine lakgroene kikker in zijn natuurlijke leefomgeving te zien. En wanneer u hem niet tegenkomt, kunt u zonder problemen naar zijn luide koorgezangen luisteren. Deze worden in de loop van de april- en meinachten vanaf zonsondergang voorgedragen.

Aha! Van Europees belang
De Tongruben (kleiputten) zijn als zogenaamd FFH-gebied (fauna-flora-habitat) een natuurreservaat dat tot het Europees natuurerfgoed behoort. Ze zijn de thuisbasis voor waarschijnlijk de grootste populaties van kamsalamanders (en boomkikvorsen) in de regio.   

Op bezoek bij Toni
In juni 2007 deed een hobby-paleontoloog in de kleiput bij Nieheim een sensationele vondst van oeroude sauriërbotten. Het LWL-museum in Münster startte onmiddellijk een reddingsopgraving en vond in de put een intact skelet van een Plesiosauriër, dat in totaal 4,5 meter lang is. De zwemsauriër ‘Toni’ leefde in de zeeën van het Mesozoïcum. Zijn soort was tot 2007 onbekend. In de Lattbergtoren bij Entrup kunt u zich a.d.h.v. talrijke displays over de verschillende tijdperken informeren en de replica van het skelet van de zwemsauriër bewonderen of gewoonweg van het uitzicht vanaf de panorama-etage genieten.


De route in TEUTO_Navigator: