Op de Jakobsweg door de kloosterregio

Wie wil, kan nu in de kloosterregio op weg gaan en vanuit het voormalige klooster Corvey over Brakel en Bad Driburg de pelgrimsweg tot in Santiago de Compostela volgen. Deze weg is met de Jakobsschelp gemarkeerd.

Wanneer de pelgrims, die uit het oosten komen, Kreis Höxter bereiken, zijn ze door de Magdeburgse vlakte en langs de Harzrand getrokken. Ze wandelen dan door het bosrijke Solling tot ze in Höxter de Wezer moeten oversteken.

Van hieruit gaat de weg over de Heiligenberg bij Ovenhausen met haar St. Michaelskapel, waar in de 15e eeuw de moeder van de heilige Jacobus, Maria Salome, vereerd werd. Het Gutshof Hainhausen uit de 19e eeuw en de sneeuwkapel, kort voor Brakel, zijn andere bezienswaardigheden op deze tocht doorheen de kloosterregio.

In Brakel, de voormalige Hanzestad aan de Hellweg, voelen de pelgrims zich in hun element omdat ze welkom geheten worden door de sfeer van de stad. Deze stad situeert zich midden in het licht heuvelachtige landschap van Nethegaus met haar uitgestrekte loof- en gemengde bossen. Het stadhuis toont haar gotische trapgevels, die nog uit de bloeiperiode van de hanzetijd stammen. De oude weegschaal aan de markt, de romaans-gotische St. Michaelskerk en het huidige St. Vincenz-ziekenhuis dateren van een lang vervlogen tijd.

Verder leidt de weg de Jakobspelgrims via het noorden de stad uit. Dicht in de buurt ligt de St-Annakapel. Het achtzijdige barokke gebouw uit 1719 is nog steeds een bestemming voor processies.

Aan de schapenboerderij komen de bedevaartsweg en de x 16 samen. De weg gaat dan overwegend door bosrijk gebied tot aan de Emder Höhe.

Over Alhausen, de geboorteplaats van de beroemde arts en dichter Friedrich Wilhelm Weber (Dreizehnlindenepos), loopt de tocht naar Bad Driburg. Iburg met haar vroegmiddeleeuwse damconstructies, middeleeuwse burchtruïnes en de Keizer Karel-toren troont al van ver zichtbaar over de stad uit.

Tijdens het verdere verloop doorkruist de Jakobsweg Paderborn, Soest en Dortmund aan de Rijn en loopt dan verder tot het graf van de apostel Jacobus de Meerdere in Noord-Spanje.

Ga op weg!