Mutter-Anna-Pilgrimsweg Brakel

Op de pelgrimsroute van Moeder Anne worden afbeeldingen van de Heilige Anna bezocht in kloosters, kapellen, kerken, schrijnen en fonteinen. In de christelijke kunst wordt Anna met haar dochter Maria, de moeder van Jezus, afgebeeld, of als Anna Selbdritt bovendien met de jongen Jezus, haar kleinzoon, op acht plaatsen langs deze weg. Anna wordt geportretteerd als de opvoeder, die Maria leert lezen, en aan de fontein van Anne met een appel in haar hand. In het bejaardenhuis ontmoet ze ons als grootmoeder.

Bij de Sprookjesfontein nemen de gebroeders Grimm een verhaal op waarin 'Het meisje van Brakel' bidt tot de heilige Anna de Moeder van God. Het pelgrimspad loopt een stukje langs de weg die van Corvey naar Santiago de Compostela leidt.

 

Moderne pelgrimswegen in de wijk Höxter

Het aartsbisdom Paderborn publiceert moderne pelgrimspaden op de website www.orte-verbinden.de. In het district Höxter zijn er al paden in Marienmünster, Bökendorf, Brakel, Borgentreich en Warburg. Er zal nog meer worden toegevoegd.

Mensen in de pastorale verenigingen hebben hun persoonlijke pastorale plaatsen benoemd en beschreven en deze verbonden door een pad naar een moderne pelgrimsweg. Op het platform staan gedetailleerde beschrijvingen van de paden en routepunten. De beschrijving en de bijbehorende kaart kunnen worden afgedrukt. GPX-bestanden voor een GPS-apparaat of smartphone kunnen ook worden gedownload.
Op orte-verbinden.de worden ook data van begeleide pelgrimspaden gepubliceerd.