Op bedevaart in de sporen van de Corveyse wijn

Het oecumenisch-Bijbelse wijnpad van 2,3 km lang verbindt op de historische Corveyse wijngaard met behulp van 7 'boeksstopplaatsen' de thema's wijn en Bijbel.

Voor gasten en wandelaars is er de mogelijkheid de sporen van de Corveyse wijngeschiedenis te volgen. De benedictijnen werden in de middeleeuwen tot de grootste bezitters van wijngaarden gerekend, zoals de voormalige Rijksabdij van Corvey duidelijk aantoont.

Het ongeveer drie km lange rondlopend wandelpad begint bij een barokke schat, namelijk de Weinbergkapelle (de Wijngaardkapel), het laatste stenen monument van de prins-bisschoppelijke wijngeschiedenis uit de 17e eeuw.

Van daaruit verloopt de route door dichte wouden, weiden en fruitplantages. Steeds opnieuw openen zich mooie uitzichtpunten op de hoog oprijzende torens van het Corveyse westwerk. De voormalige rijksabdij met haar 1 200-jarige geschiedenis, heeft een zeer bijzondere relatie met de Räuschenberg. Corvey staat sinds 2014 onder de titel 'Het Karolingische westwerk en de civitas Corvey' op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en daarmee het 39e werelderfgoed van Duitsland.

Eeuwen geleden hebben de prins-bisschoppen die in Corvey regeerden deze helling als wijngaard uitverkoren. Helaas was het geen al te groot succes: het weer had zijn streken en er was een kleine ijstijd, de bodem was kalkhoudend en de buitengewoon gevoelige wijnranken waren voor de wijnbouwers een streep door de rekening. De Corveyse wijn had de reputatie te slecht, te zuur en te bedwelmend te zijn. Toch was het 300 jaar later, wanneer de zon een beetje warmer was en de wind zachter door de bossen waaide dan elders in Höxter, de ideale plaats om dromen te doen uitkomen. Onder de bevoegdheid van wijndeskundige Michael Rindermann van de Corveyse domeinen slaagden de toegewijde burgers van Höxter erin om met 99 wijnstokken, zowel robuuste witte als blauwe druiven, een nieuw en succesvol hoofdstuk in de Corveyse wijngeschiedenis te beginnen.

Zeven Bijbelse stopplaatsen bieden onderweg spirituele belevenissen. Deze ankerpunten sporen u aan even te stoppen, een time-out te nemen, het alledaagse leven achter u te laten en u tegelijk te informeren. Op eiken stèles is steeds een opengeslagen boek bevestigd, waarin de wandelaar op de ene bladzijde geïnformeerd wordt over de betekenis van de Rijksabdij van Corvey in de middeleeuwen en haar wijngeschiedenis, op de andere bladzijde staan Bijbelteksten.


De tour in de TEUTO_Navigator: