Hoog over de Weser

Omgeven door een prachtig landschap ligt boven het Wezerdal de Abdij van het Heilig Kruis, waar benedictijner nonnen de bezoekers uitnodigen tot een moment van innerlijke bezinning en praten over geloofsvragen.

Het kloosterleven bij de fabrikant Burgberg begon kort na de 30 jaar durende oorlog. Uit Höxter verdreven, vestigden zich daar rond 1657 Franciscaner Minderjarigen. Ze breidden de pastorie van de Bartholomäuskerk uit tot een klooster en namen de plaatselijke pastorale zorg over. Na de ontbinding van het klooster in 1824 was het complex lange tijd onbewoond. In 1899 stichtten Benedictijner nonnen van de eeuwigdurende aanbidding uit Luxemburg een nieuwe kloostergemeenschap op het terrein. Met de opname in de Beuroncongregatie in 1924 werd het klooster verheven tot de Abdij van het Heilig Kruis. Volgens de Regel van Sint Benedictus: "Niets zal de voorkeur krijgen om te aanbidden", bepalen het koorgebed en de eucharistieviering de dagelijkse routine van de zusters. Mensen die op zoek zijn naar stilte en bezinning worden uitgenodigd om deel te nemen.

Gastvrijheid is een bijzonder kenmerk van het benedictijnse geloof. Het St. Scholastica Guest House, een plaats van ontmoeting, bezinning en gebed, opent zijn deuren voor bezoekers en biedt bijbel- en geloofsgesprekken en religieuze oriëntatie. Het nieuwe ruimtelijke concept van de kloosterkerk, dat sinds april 2018 wordt herontworpen, wordt ook beïnvloed door het idee van de communie. In de toekomst zullen aanbidders zich kunnen aansluiten bij de kloostergemeenschap in het voormalige zusterkoor.

Met de Benedictijner nonnen in Herstelle kunnen individuele gasten, gezinnen en groepen het hectische leven van alledag met al zijn beperkingen achter zich laten en - vergezeld van spirituele impulsen - op zoek gaan naar nieuwe wegen. Op basis van de benedictijnse spiritualiteit is meditatie in combinatie met creativiteit en actief handelen van bijzonder belang. De eendaagse of meerdaagse cursussen en programma's zijn dienovereenkomstig ontworpen, met inbegrip van iconenschilderen en zingen, yoga en T'ai Chi, maar ook wandelen en tuinieren en nog veel meer.

Text: Dipl. Des. Dipl. Soz. Annette Fischer

Bezienswaardigheden

Klosterladen

Naast keramiek, zeep en kaarsen uit de eigen ateliers van het klooster, nodigt een uitgebreid aanbod van devotionele voorwerpen, boeken, kaarten en religieuze kunst u uit om te snuffelen en te vertoeven.
In het achterste gedeelte van de kloosterwinkel kunt u een kopje koffie drinken (op basis van een donatie) en koekjes eten.

De winkel is open:
Ma., di, do, vr. 14:00 - 17:00 uur.
Zat 9:00 - 12:00 uur en 14:00 - 17:00 uur.
Parallel hieraan kunt u ook de online shop bezoeken (24 uur per dag).

Het waard om te weten

Sporen van de geschiedenis

Het klooster is gelegen in een plaats met een rijke geschiedenis. Karel de Grote had er al in de winter van 797/798 zijn kamp opgeslagen. In 1292 werd er voor het eerst een kasteel van de Paderbornse bisschoppen op de site gebouwd. Het complex, gelegen in de directe omgeving van het klooster, heeft een gevarieerde geschiedenis van bouw, renovatie en gebruik gekend. De huidige eigenaars bieden programma's aan over kunst, cultuur en gezondheid.

Contact

Abtei vom Heiligen Kreuz Herstelle
Carolus-Magnus-Str. 9
37688 Beverungen
Tel. 05273 8040

Gästehaus
Tel. 05273 804-114