Kloostergeschiedenis op kasteel Gehrden

Het begin van het voormalige benedictijnenklooster ligt in het donker - maar het is bewezen dat de nonnen in 1142 van Iburg bij Bad Driburg naar Gehrden verhuisden. Bisschop Bernhard I. von Oesede en de edelman Heinrich von Gehrden, die de materiële uitrusting schonk, worden beschouwd als de oprichters. Extra donaties zorgden voor een snelle opleving. De verbinding met de Bursfeldcongregatie (1474) werd gevolgd door een verdere bloei van het klooster. Na de secularisatie in privébezit werden delen van de kloostergebouwen gesloopt en werd de rest omgebouwd tot een classicistisch kasteel, dat nu als hotel wordt geëxploiteerd.

De voormalige kloosterkerk van St. Peter en Paul combineert Romaanse architectuur met barokke meubels en elementen uit de late Jugendstil. De linde van de Twaalf Apostelen in het paleispark is buitengewoon, de stamomtrek is een opmerkelijke 10 meter.

Tip:

In het kasteel Gehrden begint een barrièrevrije wandelroute, die het vooral voor mensen met een beperkte mobiliteit en slechtzienden mogelijk maakt om de natuur te ervaren. Zeven rolstoeltoegankelijke informatieborden met uitleg, ook in braille, bevinden zich langs de 1,2 km lange rondwandelroute (+ 1,3 km omweg). 

Een wandeling door het kasteelpark en de barokke tuinen met de linde van de Twaalf Apostelen is ook de moeite waard.

 

Hotel Schloß Gehrden
Hotel Schloß Gehrden GmbH
Schlossstraße 6
33034 Brakel-Gehrden

Tel. 05648 963200

www.schloss-gehrden.de