Kloosterlijke flair in een luchtkuuroord

Het barokke kloostercomplex van het voormalige benedictijnenklooster, gesticht in 1149, met zijn kloostergebouwen en romaanse kerk, is het bepalende centrum van het luchtkuuroord Willebadessen in het "Teutoburger Woud / Natuurpark Eggegebergte".

Het 7 hectare grote park, dat tevens het kuurpark voor het luchtkuuroord Willebadessen is, omringt de historische gebouwen met bomen, waarvan sommige uit de tijd van het klooster stammen. Een charmant uitzicht op de tuin van de abdis, die nog steeds bewaard is gebleven van het historische groen. Buiten de kloostermuren opent het park zich naar de hellingen van het Eggegebergte, gemarkeerd door brede weiden en boomgroepen.

In 1149 stichtte de Paderbornse bisschop Berhard I von Oesede het nonnenklooster en in 1473 onderwierpen de nonnen zich aan de strenge regels van de Bursfeldcongregatie. In 1810 werd het complex door de Pruisische regering opgeheven en kwam het na verschillende eigendomswisselingen in het bezit van een adellijke familie. In 1977 nam de Stichting Europees Beeldenpark e. V. het complex over - hun tentoonstellingsprogramma's maakten de instelling tot ver buiten de regio bekend. Nadat het voormalige benedictijnenklooster aan de familie Baron von Wrede werd teruggegeven, is het nu weer een actief centrum van de stad en onderdeel van het kloosterlandschap van Ostwestfalen-Lippe. In de boerenstal aan de overkant wordt een restaurant gebouwd. Het kasteel zal openstaan voor iedereen met verschillende culturele en sociale aanbiedingen binnen het oude kloostercomplex.

Bezienswaardig:

Vituskerk (sinds 1830 katholieke parochiekerk) met het reliekschrijn van de kerkpatroon St. Vitus (rond 1200) en de stichterskapel.

Klooster- en kloostergebouw toegankelijk voor speciale evenementen.

Elk jaar in november vindt op het terrein de tentoonstelling "Winter Dreams" plaats.

 

Kasteel Willebadessen

Konstantin Freiher von Wrede
Klosterhof 2
34439 Willebadessen

Tel. 05646-943 7930 


www.schloss-willebadessen.de