De "Eggedom" en de voormalige vrije wereldse damesstichting

Zichtbaar vanuit de verte verheft het zogenaamde Eggedom zich boven het dorp Neuenheerse. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt als de katholieke parochiekerk van St. Saturnina. Ooit behoorde de kerk tot de Hochadelligen Freiweltliches Damenstift Heerse, die kon terugblikken op een geschiedenis van bijna 1000 jaar tot aan de afschaffing ervan in 1810.

De naam van de instelling verwijst naar twee bijzondere kenmerken: Het in 868 door de Paderbornse bisschop Luithard en zijn zuster Walburga gestichte kanunnikenklooster stond alleen open voor adellijke vrouwen. In tegenstelling tot de conventionele kloosters, die idealiter voorzagen in een strikt gereguleerd leven in ascese en afzondering, kende het klooster enkele vrijheden toe. De kanunnikessen mochten reizen en socialiseren, hoefden geen geloften af te leggen en konden de instelling verlaten om te trouwen - alleen de abdis zwoer het celibaat.

Bezienswaardig:

In de voormalige kapittelkerk kunt u een schatkamer, een artistiek gesmeed ijzeren rooster (rond 1400), het orgel uit 1713 en barokaltaren bewonderen. In het voormalige abdijgebouw zijn de Verenigde Musea van de Heerse waterburcht gevestigd. Het dorp beschikt ook over voormalige woningen van de kanunniken uit de 17e en 18e eeuw. De schoolkloostertuin van St. Kaspar ligt in de directe omgeving.


St. Saturnina
Stiftsstr. 1
33014 Bad Driburg-Neuenheerse

Kontakt
Kath. Pfarramt St. Saturnina
Gemmekestr. 2
33014 Bad Driburg-Neuenheerse

Tel. 05259 99900 (Mi & Do: 9:30 bis 11:30 Uhr)

www.pv-bad-driburg.de