Het "zaaien van het goddelijke woord"

Door het "zaaien van het goddelijke woord" moesten de kapucijnen, die in 1645 naar Brakel kwamen, bijdragen aan de vernieuwing van het katholieke geloof. De stadsvaders, die zich meer bezig hielden met het behoud en de vestiging van belastbare woningen, waren lange tijd terughoudend om de monniken het gebied van het Heilig Geest Ziekenhuis te geven dat ze wilden voor de bouw van een klooster. Pas in 1654 konden de bouwwerkzaamheden beginnen.

De kloosterkerk wordt beschouwd als het eerste werk van de beroemde barokke architect Johann Conrad Schlaun, een eenvoudig halgebouw met een goed geproportioneerde gevel, dat tussen 1715 en 1718 werd gebouwd in plaats van de ziekenhuiskapel.

Na de definitieve afschaffing van het klooster (1833) werd het aanvankelijk door beide kerkgenootschappen gebruikt, maar sinds 1912 is het weer in handen van de katholieke parochie Sint-Michielskerk. Het voormalige kloostergebouw herbergt tegenwoordig het katholieke parochiecentrum en het kantoor van het decanaat van Höxter en de Caritas-vereniging voor het district Höxter.

Bezienswaardigheden:

Kapucijner kerk van St. Franciscus - eerste werk van de Westfaalse barokke bouwmeester Johann Conrad Schlaun, Pieta, St. Nepomuk, orgel (rond 1800)

 

Kapucijnenkerk
Ostheimer Straße
33034 Brakel

Contact
Kath. Pfarramt St. Michael
Kirchplatz 8
33034 Brakel

Tel. 05272 5483
www.pr-brakel.de